Jak zrobić jajko sadzone? Przepis na kolejną przekąskę z jajek

Jajko sadzone to kolejna kultowa odsłona jajek. Kojarzy nam się najbardziej z pysznym śniadaniem lub jako dodatek do dania głównego. To prosta forma na przygotowanie pysznego posiłku. Wystarczy kilka ruchów oraz wyczucie, aby przygotować idealne jajko sadzone, które będzie zgodne z naszymi preferencjami.

Jaja sadzone

Jakie jest idealne jajko sadzone? Odpowiedzi na to pytanie jest pewnie tyle samo, ilu fanów tej potrawy na świecie. Niektórzy lubią je z płynnym żółtkiem, które delikatnie będzie wypływać po przekrojeniu. Dla innych jajko sadzone powinno być dobrze podsmażone tak, aby było sztywne i chrupiące.

My wiemy na pewno, że jajko sadzone to doskonała i uniwersalna potrawa. Możemy ją serwować na śniadanie razem z parówkami lub kiełbaskami, świetnie sprawdzi się również z gotowaną fasolą. Z licznych scen filmowych możemy kojarzyć charakterystyczne śniadania, gdzie takie jajka grają główną rolę zaraz obok boczku. Sadzone jajko smakuje również doskonale w połączeniu z pieczywem. Możemy zjeść je z maślanym tostem lub położyć na świeżej kajzerce z różnymi dodatkami. Dla wielu nie obce jest wspomnienie tej potrawy podczas domowego obiadu. Nasze mamy i babcie często podawały je do gotowanego kalafiora i ziemniaków.

Jak zrobić jajko sadzone? – składniki:

  • jajka (ilość zależy od porcji)
  • masło
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki

Jajko sadzone – jak zrobić krok po kroku:

  1. Wybieramy dobrą patelnie, taką, aby nic nie przywierało do jej powierzchni. Rozgrzewamy ją z 1-2 łyżkami masła lub paroma kroplami oleju. Płynny tłuszcz rozprowadzamy po całej powierzchni.
  2. Przygotowujemy jajka. Wbijamy je w całości na patelnię. Uważajcie na skorupki, aby żadna nie dostała się do środka.
  3. Gdy jajko w postaci płynnej mamy na patelni możemy formować delikatnie jego kształt. Powolnymi, delikatnymi ruchami okrężnymi ruszamy naszą patelnią.
  4. Najlepiej smażyć je na powolnym ogniu. Mamy wtedy lepszą kontrolę i trudniej będzie nam je przypalić.
  5. Gdy białko zaczyna się ścinać plastikową szpatułką delikatnie trącamy jajko, aby nie przywarło do patelni.
  6. Następnie możemy doprawić zawartość patelni szczyptą soli i pieprzu.
  7. Jajko powinniśmy smażyć ok. 3-4 minut. Wszystko zależy od naszych preferencji.
  8. Gotowe danie nakładamy z patelni prosto na talerze.

Jajko sadzone

To prostsze niż się każdemu wydaje. Tylko kilka minut dzieli was od przygotowania świetnej przekąski na przykład na śniadanie. Jajka sadzone zaraz po jajecznicy są idealnym sposobem na napełnienie żołądków nawet u największych leniuchów kulinarnych. To uniwersalne danie możemy przygotować wedle własnego uznania. Zaczynając od przypraw jakimi je doprawimy, a kończąc na dodatkach.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na jajka sadzone. To proste danie jesteście w stanie przygotować w waszych domach. Wasi bliscy na pewno je pokochają. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Bo Święta to nie tylko baby i pasztety - wódka sour z białkiem

Jajka w koszulce na 2 sposoby

Jajka po szkocku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.