Jakie jest idealne jajko sadzone? Odpowiedzi na to pytanie jest pewnie tyle samo, ilu fanów tej potrawy na świecie. Niektórzy lubią je z płynnym żółtkiem, które delikatnie będzie wypływać po przekrojeniu. Dla innych jajko sadzone powinno być dobrze podsmażone tak, aby było sztywne i chrupiące.
My wiemy na pewno, że jajko sadzone to doskonała i uniwersalna potrawa. Możemy ją serwować na śniadanie razem z parówkami lub kiełbaskami, świetnie sprawdzi się również z gotowaną fasolą. Z licznych scen filmowych możemy kojarzyć charakterystyczne śniadania, gdzie takie jajka grają główną rolę zaraz obok boczku. Sadzone jajko smakuje również doskonale w połączeniu z pieczywem. Możemy zjeść je z maślanym tostem lub położyć na świeżej kajzerce z różnymi dodatkami. Dla wielu nie obce jest wspomnienie tej potrawy podczas domowego obiadu. Nasze mamy i babcie często podawały je do gotowanego kalafiora i ziemniaków.
To prostsze niż się każdemu wydaje. Tylko kilka minut dzieli was od przygotowania świetnej przekąski na przykład na śniadanie. Jajka sadzone zaraz po jajecznicy są idealnym sposobem na napełnienie żołądków nawet u największych leniuchów kulinarnych. To uniwersalne danie możemy przygotować wedle własnego uznania. Zaczynając od przypraw jakimi je doprawimy, a kończąc na dodatkach.
Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na jajka sadzone. To proste danie jesteście w stanie przygotować w waszych domach. Wasi bliscy na pewno je pokochają. Smacznego!
Zobacz również:
Bo Święta to nie tylko baby i pasztety - wódka sour z białkiem