Jak zrobić biszkopt? Podajemy wam przepis na puszysty biszkopt, który nie opadnie

Biszkopt to proste ciasto, które ma wiele zastosowań. Doskonale nadaje się zarówno na osobne ciasto jak i na części większego wypieku. Świetnie komponuje się z różnymi kremami oraz polewami. Możemy łączyć go np. z nadzieniem z owoców albo z galaretką. Poznajcie nasz przepis na biszkopt

Jak zrobić dobry biszkopt?

Na bazie biszkoptu możemy stworzyć niemal każde ciasto. Świetnie sprawdza się jako podstawa różnego rodzaju rolad, jako spód do ciasta albo stanowić szkielet dla wyjątkowego tortu urodzinowego. Należy wspomnieć, iż poza tym, że biszkopt sprawdzi się praktycznie we wszystkim, jest też lekkostrawny i bardzo prosty do przygotowania.

Potrzebujemy jedynie trzech składników. Są nimi mąka, cukier i jajka. Przepis na perfekcyjny biszkopt jest prosty, lecz należy pamiętać o paru zasadach. Jedną z ważniejszych jest przygotowanie białek. Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i nie opadł? Należy bardzo dobrze ubić białka, wtedy liczne pęcherzyki powietrza utrzymują nasz biszkopt w procesie pieczenia. Warto pamiętać też, że przed wylaniem ciasta do foremki nie wolno jej natłuszczać - przyklejone brzegi placka nie zsuną się w dół. Dzięki tym wskazówkom placki nie będą opadać i będą puszyste. Jak zrobić ciemny biszkopt? Dodajmy dowolne dodatki, które wzbogacą go smakowo, np. kakao.

Jak zrobić biszkopt – składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru białego
  • 300 g mąki pszennej
  • 80-100 g mąki ziemniaczanej
  • olej
  • proszek do pieczenia

Dobry biszkopt krok po kroku:

  1. Zaczynamy od jajek. Rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek. Białka przelewamy do dużej miski, resztę zostawiamy w oddzielnym naczyniu.
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy odrobinę proszku to pieczenia (wystarczy szczypta). Całość dokładnie mieszamy. Możemy również przesiać przez sito.
  3. Ubijamy białka. Powinniśmy to zrobić bardzo dokładnie. Piana powinna wyjść bardzo sztywna. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijać możemy zarówno tradycyjną trzepaczką lub mikserem. Z tym, że pierwszy sposób umożliwi nam lepsze napowietrzenie piany.
  4. Nieprzerwanie ubijając pianę stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
  5. Do ubitych białek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  6. Na tym etapie możemy dodać różne aromaty do pieczenia lub po prostu startą skórkę z cytryny dla smaku. Dodajemy łyżkę oleju i opcjonalnie octu winnego.
  7. Do foremki wkładamy naszą masę na biszkopt. Możemy użyć do tego drewnianej łyżki.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  9. Wkładamy nasz biszkopt i pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawmy go do ostudzenia i dopiero wtedy wyjmijmy z formy.

Biszkopt do ciasta

Biszkopt to prosty placek do wykonania w domu. Dzięki naszemu przepisowi z pewnością wyjdzie wyśmienity, a wasze ciasta, torty, rolady i inne wypieki otrzymają wyjątkową formę i smak. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na domowy biszkopt. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Tort szachownica z Pryncypałkami

Ciasto z nadzieniem truskawkowym

Więcej o:
Copyright © Agora SA