Jak zrobić racuchy? Przepis na słodkie placuszki drożdżowe

Ciężko stwierdzić czy racuchy to danie obiadowe czy deser. Słodki smak i dodatki z owoców podpowiadają jednak, że to pozycja zdecydowanie dla łasuchów. Świetnie nada się na przekąskę lub na smaczny podwieczorek. To potrawa uniwersalna, którą możemy podawać wedle własnych upodobań. Poznajcie nasz przepis na racuchy.

Domowe racuchy

Racuchy to słodkie placuszki z mąki, jajek, mleka i drożdży. Niektórym łatwo kojarzą się z naleśnikami, ponieważ sposób ich przyrządzania jest bardzo podobny. Domowe placuszki należy usmażyć, najlepiej użyć do tego dużej patelni. Możemy je podawać same lub posypane cukrem pudrem. W tradycji kuchni polskiej najpopularniejsze racuchy to te z jabłkami. Jednak to nie jedyne owoce, które pasują do tego dania. Dodatków możemy używać bardzo różnych. Świetnie sprawdzą się banany, maliny, jagody czy śliwki. Ze względu na swój sok pyszne będą również brzoskwinie. Możemy też dodawać inne dodatki, nie tylko owoce. Szczególnie najmłodszych ucieszy dodatek bitej śmietany, różnych słodkich polew czy słodkich przetworów, takich jak marmolady lub dżemy.

Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami – składniki:

  • jajko
  • mąka 400 g
  • mleko ok. 0,4 – 0,5 L (w temperaturze pokojowej)
  • cukier 20 – 30 g
  • drożdże świeże 30 g
  • sól
  • olej do smażenia
  • 4 jabłka

Racuchy z jabłkami – jak zrobić krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przesiania mąki przez sito do dużej miski.
  2. Do mąki dodajemy szczyptę soli i całość mieszamy.
  3. Formujemy mały kopczyk z dołeczkiem na jego środku. Do dołeczka wkruszamy świeże drożdże.
  4. Przysypujemy je cukrem i dodajemy ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka. Ważne by pamiętać, aby nie było ono gorące. To źle wpływa na drożdże.
  5. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. Miejsce, w którym ją zostawimy powinno być dostatecznie ciepłe.
  6. Po tym czasie dodajemy szklankę ciepłego mleka oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki lub po prostu dłoni. Nie przestajemy do momentu aż masa stanie się gęsta i jednolita.
  7. Po wymieszaniu masy na racuchy odstawmy ją jeszcze na godzinę. W ten sposób ciasto zwiększy swoją objętość.
  8. W międzyczasie możemy przygotować jabłka. Dokładnie je umyjmy, obierzmy ze skórek i usuńmy gniazda z pestkami.
  9. Następnie pokrójmy je w plastry lub jeszcze mniejsze kawałki.
  10. Gdy ciasto będzie już gotowe możemy przystąpić do smażenia. Przygotujmy patelnię i rozgrzejmy na niej olej do smażenia.
  11. Jabłka możemy dodać na dwa sposoby. Jeśli pokroiliśmy je na małe kawałki to możemy je dodać do masy w misce i razem z nią wykładać na rozgrzaną patelnię. Jeśli plastry są duże, wtedy możemy maczać je w masie i smażyć na patelni.
  12. Do wykładania masy na patelnię najlepiej użyć głębokiej łyżki lub chochelki.
  13. Racuchy smażymy na złoty kolor i pamiętamy o ich obracaniu. Smażenie jednego racucha trwa do ok. 10 minut.
  14. Racuchy po usmażeniu osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i są gotowe do podania.

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami możemy na końcu jeszcze posypać cukrem pudrem lub cynamonem, który świetnie komponuje się z jabłkami. Placuszki możemy jeść od razu lub poczekać aż przestygną i zjeść je na chłodno. Doskonale spisze obok nich gałka lodów waniliowych lub śmietankowych. Zachęcamy was do wypróbowania naszego przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkami. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA