Jak smażyć rybę? Od teraz możecie zjeść smażoną rybę nie tylko podczas wakacji

Jak dobrze usmażyć rybę? To pytanie zadaje sobie na pewno wiele z nas. Smak i wygląd tak przyrządzonej ryby kojarzy nam się głównie z nadmorskimi barami, latem i słońcem nad Bałtykiem. Ale co zrobić, gdy ochota na dobrą rybkę dopadnie nas w domowym zaciszu? Pokażemy wam jak sobie z tym poradzić i należycie przyrządzić smażoną rybę.

Ryba smażona

Ryba smażona to przysmak rzeczywiście nadmorski. Mamy okazję jej próbować podczas wizyty w Łebie czy Władysławowie. Chrupiąca panierka, soczyste mięso w środku, słonawo kwaśny posmak, nic dodać nic ująć. Takie wspomnienie ma każdy z nas. Ale co zrobić, aby przyrządzić sobie podobną rybę w domu? Smażyć możemy każdy jej rodzaj, zarówno tą świeżą jak i mrożoną. Jest to bardzo proste jednak należy pamiętać o kilku zasadach.

Smażenie ryby:

  1. Przed smażeniem mięso należy dokładnie przygotować. Zarówno filety jak i świeży okaz należy oczyścić. Dokładnie myjemy naszą rybę pod zimną wodą. Świeża należy dodatkowo wypatroszyć i pozbyć się łusek. Często też pozbywamy się głowy. Po oczyszczeniu koniecznie trzeba ją osuszyć. Mrożone filety należy przed smażeniem dokładnie rozmrozić w lodówce i odsączyć resztki wody. Woda niekorzystnie wpłynie na temperaturę tłuszczu na patelni co może skutkować nawet rozwarstwieniem się ryby.
  2. Przed smażeniem, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mułu, można delikatnie skropić octem. Na tym etapie nie należy ryby solić ani skraplać jej cytryną. Solenie mięsa rybiego na długo przed smażeniem skutkuje wyciągnięciem z niego wszystkich soków, co sprawi, że w smaku może być suche i mało wyraziste. Cytryna natomiast wpłynie na smak i wygląd potrawy. Zatem cytryną kropimy rybę dopiero na talerzu, bezpośrednio przed jedzeniem, a solić możemy ją dopiero na chwilę przed smażeniem.
  3. Do smażenia wybierzmy patelnię o prostym dnie. Wszelkie nierówności mogą powodować, że mięso będzie przywierać i rozpadać się.
  4. Tłuszcz do smażenia powinien rozgrzewać się do temperatury ok. 180 stopni. Najlepsze mogą się okazać olej rzepakowy lub smalec, choć ten drugi nie należy do najzdrowszych. Tłuszcz powinniśmy wylewać na patelnię dopiero po jej rozgrzaniu. Może być to nawet ilość odpowiadająca grubości palca. Musimy natomiast pamiętać by nie dodawać świeżego oleju podczas smażenia, ponieważ obniży to jego temperaturę już na patelni. Im dłużej ryba będzie leżeć w oleju, tym więcej wchłonie tłuszczu. Należy tego unikać.
  5. Ryba smażona bez panierki to pyszne danie. Panierka z bułki tartej często powoduje, że tracimy wszelkie walory smakowe świeżego mięsa. Dodatkowo panierka chłonie tłuszcz, co czyni naszą potrawę ciężkostrawną. Warto jednak delikatnie obtoczyć rybę w suchej mące - sprawi to, że utworzy się na niej delikatna chrupiąca skórka.
  6. Jak długo smażyć rybę? Wszystko zależy od temperatury na patelni i gatunku. Trzeba pamiętać, że mięso rybie na patelni należy kontrolować i sprawdzać jego stopień wysmażenia. Trzeba je również obracać, aby równomiernie się usmażyło. Całe smażenie nie powinno trwać dłużej niż ok. 10 minut.
  7. Rybę należy przyprawiać dopiero po kilku minutach na patelni. Wyłożenie na przykład ziół na patelnię od samego początku sprawi, iż spalą się w procesie smażenia. Dlatego przyprawiajmy potrawę dopiero na kilka minut przed zakończeniem smażenia.
  8. Usmażoną rybę możemy podawać bezpośrednio z patelni. Podajemy ją z frytkami, koniecznie z ćwiartką cytryny. Możemy zamiast frytek podać również orzeźwiającą sałatę lub na przykład masło czosnkowe i pieczywo.

Jak smażyć rybę?

Mamy nadzieję, że dzięki naszym radom ryba smażona skradnie wasze serca i kubki smakowe. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na smażenie ryby. Te porady sprawią, że wasza potrawa będzie soczysta i doskonała w smaku. Prawdziwymi mistrzami w tym zakresie staniecie się jednak dopiero po kilku razach, gdy nabierzecie doświadczenia i dowiecie się jakie są wasze preferencje. Zapraszamy was do eksperymentowania!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Smażony ser taki jak na Słowacji

Paluszki rybne w cieście piwnym z sosem curry

steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Więcej o:
Copyright © Agora SA