Jak zrobić sok z jabłek? Podajemy wam przepis jak przygotować pyszny i zdrowy sok jabłkowy

Sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych soków jakie piliśmy w życiu. Często jesteśmy skazani na niezdrowe jego odpowiedniki. Duże ilości cukru, konserwantów i sztucznych barwników nie wpływają dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie. A co byście powiedzieli na sok z jabłek własnoręcznie zrobiony w waszym domu?

Sok jabłkowy

Sok jabłkowy to samo zdrowie. Przygotowany ze świeżych owoców dostarczy nam wielu substancji odżywczych, wspomoże naszą koncentrację i system odporności. Jabłka zawierają 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, a jedzenie ich regularnie pozwoli obniżyć cholesterol. Dodatkowo mają działanie detoksykacyjne i oczyszczają nasz organizm. Sok z nich pozyskany dostarczy naszemu organizmowi dużo witaminy C oraz żelaza i potasu.

Jakie jabłka na sok

Najlepsze jabłka do tego celu to te, które są zbierane jesienią bądź zimą. One zawierają najwięcej soku. Wczesne owoce nie nadają się z powodu swojej dużej kwasowości. Jednak nie ma jednego słusznego gatunku, który najlepiej nadaje się na sok. Powinniśmy wybierać owoce zgodnie z naszymi preferencjami. Do jabłek słodkich zaliczamy takie rodzaje jak ligol, lobo, szampion, malinówka. Te nieco bardziej kwaśne to beforest, gala, cortland, jonagold, gloster, mekintosz. Kwaśne to antonówka i szara reneta.

Jak wycisnąć sok jabłkowy

Do przygotowania soku z jabłek można wykorzystać kilka urządzeń. Jeśli dysponujemy sokowirówką lub wyciskarką to możemy użyć jednego z tych urządzeń. Wystarczy obrać owoce i wrzucić je do urządzenia. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki i koniecznie usunąć gniazda nasienne, które mogą nasz napój uczynić gorzkim. Sok może być jedno smakowy lub możemy dodać kilka wariacji. Jabłka dobrze komponują się z marchewkami, bananami, ananasem lub brzoskwiniami. Z przypraw warto dodać posiekany korzeń imbiru, parę szczypt cynamonu lub ożywczą miętę. Dla słodyczy możemy nasz napój dosłodzić cukrem lub miodem.

Do wyciśnięcia soku z jabłek przyjdzie nam z pomocą również blender. To prostsze niż się wydaje. Wystarczy przygotować sobie wysoki i stabilny dzbanek. Do dzbanka lub kielicha wrzucamy nasze jabłka i dodatki. Całość zalewamy ok. 400 ml czystej wody. W ten sposób łatwiej zblendujemy wszystkie składniki. Proces mielenia powtarzamy kilkukrotnie aż uzyskamy płyn o konsystencji koktajlu lub smoothie. Na samym końcu przecedzamy napój przez gęste sito lub serwetę. Pozostały miąższ odciskamy dokładnie, aby wydobyć z niego ostatnie krople pysznego soku. Gotowe.

Domowy sok jabłkowy

Sok z jabłek, który zrobimy własnoręcznie możemy przechowywać w lodówce przez parę dni. W sezonie letnim zalecane jest jego schłodzenie po przyrządzeniu. Wtedy smakuje najlepiej. Taki napój to świetna alternatywa dla lemoniad domowej roboty i innych koktajli. Zachęcamy was do korzystania z naszych porad i do robienia własnych soków jabłkowych. Znajdźcie swoje ulubione połączenie i serwujcie je bliskim w upalne dni.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Rogaliki z jabłkami

Serniko-szarlotka w słoiku

Racuchy z jabłkami na cydrze

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.