Jak zrobić łazanki z kapustą? Podpowiadamy wam jak przygotować pyszne łazanki [PRZEPIS]

Łazanki z kapustą to uniwersalne danie, które możemy łatwo przygotować z dowolnymi dodatkami. W tym przepisie pokażemy wam jak przygotować pyszne kluseczki do zupy lub do głównego dania. To nie tylko świetna potrawa na wigilię, ale również na obiad każdego dnia. Polecamy wam nasz przepis na łazanki.

Pyszne łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą to proste danie do przygotowania z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej występują w towarzystwie kapusty i grzybów. Ze względu na swoją uniwersalność mogą być również podawane wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa, na przykład kiełbasy. Są łatwe w przechowywaniu - ich nadmiar wystarczy zamrozić i cieszyć się nimi przez długie miesiące.

Jak zrobić łazanki z kapustą – składniki:

  • makaron łazanki 200 – 300 g
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • masło
  • sól, pieprz

Łazanki – jak zrobić krok po kroku:

  1. Przygotowujemy głęboki garnek i zalewamy go wodą. Solimy ją i zagotowujemy.
  2. Gdy zaczyna się gotować wsypujemy makaron łazanki. Gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
  3. Do drugiego garnka wkładamy kiszoną kapustę. Zalewamy ją odrobiną ciepłej wody i gotujemy całość przez 30 -40 minut aż stanie się miękka.
  4. Podczas gotowania kapusty doprawiamy ją zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Cały czas kontrolujemy gotowanie i mieszamy co jakiś czas, aby zawartość garnka się nie przypaliła.
  5. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę. Przygotowujemy sobie patelnię z olejem i rozgrzewamy. Cebulę podsmażamy do zeszklenia.
  6. Zawartość naczynia dodajemy do gotującej się kapusty kiszonej.
  7. Suszone grzyby wykładamy na patelnię po cebuli i przez kilka minut dusimy je pod przykryciem aż staną się miękkie. Jeśli są w dużych kawałkach warto je wcześniej pokroić na przykład w paski.
  8. Gdy wszystko mamy już gotowe odcedzamy kapustę z wody i dodajemy do niej grzyby oraz ugotowane łazanki. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Przed zamieszaniem możemy doprawić danie przyprawami.
  10. Łazanki są teraz gotowe do podania.

Z czym zrobić łazanki?

Łazanki to typ kluseczek i można je przygotować na dowolne sposoby. Najczęściej są wykorzystywane w parze z grzybami i kapustą oraz w wielu zupach. Do łazanek poza wyżej wymienionymi składnikami można również dodawać mięso. Dobrze sprawdzi się boczek, kiełbasa lub po prostu zwykła szynka. Mięso jednak czyni to danie jeszcze cięższym. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów to danie nie należy do dietetycznych.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na łazanki z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi. Gotujcie je sami w domu i podawajcie swoim najbliższym. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Szare kluski

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.