Lasagne jak zrobić?
W Polsce jej najpopularniejsza odmiana to lasagne z sosem bolońskim. Czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym. Coraz częściej spotykamy się również z odmianą wegetariańską, a jej nadzienie to szpinak, brokuły albo mieszanka różnych warzyw połączona beszamelem. Jest to danie, które składa się z makaronu i farszu, które są warstwowo przełożone między sobą. Jednymi słowy to po prostu zapiekanka makaronowa.
Bez względu na wersję tego dania nie jest ono skomplikowane. Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość i pamiętać o kilku zasadach. Do przygotowania lasagne potrzebny nam jest specyficzny makaron. Jest on dostępny w każdym sklepie, tak samo, jak cała reszta produktów wymaganych do przygotowania lasagne.
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? – składniki:
- paczka włoskiego makaronu lasagne dowolnej marki
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanki z wieprzowym
- 500 g pomidorów z puszki
- 3-4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- 100 g tartego żółtego sera
- sos beszamelowy
- świeża bazylia
Lasagne – jak zrobić krok po kroku:
- Przygotowujemy sobie dużą patelnię i wylewamy na nią oliwę z oliwek. Podgrzewamy.
- Obieramy i drobno siekamy cebulę, po czym wysypujemy ją na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.
- To samo robimy z czosnkiem, drobno go siekamy i dokładamy do cebuli.
- Kiedy zeszklimy cebulę z czosnkiem dodajemy na patelnię mięso mielone. Miejmy w zanadrzu plastikową szpatułkę lub drewnianą łyżkę, aby całość dobrze wymieszać. Zawartość patelni podsmażamy aż się zarumieni.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mogą być krojone lub w całości. Ważne, by były bez skórki. Możemy również użyć pomidorów świeżych, choć ich przygotowanie wymaga nieco więcej pracy.
- Na patelni dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i doprawiamy kilkoma szczyptami soli, pieprzu oraz ziołami.
- Po wymieszaniu całość gotujemy ok. 20 minut
- W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.
- Następnie wyciągamy prostokątne naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia.
- Dno naczynia wykładamy płatami makaronu, po czym smarujemy go sosem beszamelowym. Potem nakładamy farsz z mięsem i pomidorami i tak aż do samej góry, póki nie skończą nam się składniki.
- Pamiętajmy natomiast że całość należy przykryć warstwą makaronu z posypanym żółtym serem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy naszą lasagne i pieczemy ją przez ok. 30 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika danie jest gotowe do podania. Każdą porcję przystrajamy listkiem świeżej bazylii. Dla dekoracji i smaku również możemy na każdą porcję zetrzeć odrobinę świeżego parmezanu.
Lasagne z mięsem mielonym
Gotowe! Tak przyrządzoną lasagne z sosem bolognese możecie śmiało serwować swoim najbliższym. To doskonałe danie obiadowe. Lasagne również świetnie nadaje się do zamrożenia i przechowywania przez dłuższy czas, więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie obiadu, wystarczy sięgnąć do zamrażarki.
Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu i do przygotowywania własnych wersji lasagne. Poza odmianą mięsną możecie przygotować również wersję wegetariańską ze szpinakiem. Polecamy i życzymy smacznego.