Jak zrobić lasagne? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej [PRZEPIS]

Lasagne to jedna z najlepszych reprezentantek włoskiej kuchni na naszych stołach. Trudno wyobrazić sobie danie bardziej popularne od niej. Może z wyjątkiem pizzy i makaronu a la bolognese. Do jej zrobienia wystarczy kilka prostych składników i odrobina wysiłku. W tym przepisie pokażemy wam jak prawidłowo przyrządzić to danie.

Lasagne jak zrobić?

W Polsce jej najpopularniejsza odmiana to lasagne z sosem bolońskim. Czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym. Coraz częściej spotykamy się również z odmianą wegetariańską, a jej nadzienie to szpinak, brokuły albo mieszanka różnych warzyw połączona beszamelem. Jest to danie, które składa się z makaronu i farszu, które są warstwowo przełożone między sobą. Jednymi słowy to po prostu zapiekanka makaronowa.

Bez względu na wersję tego dania nie jest ono skomplikowane. Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość i pamiętać o kilku zasadach. Do przygotowania lasagne potrzebny nam jest specyficzny makaron. Jest on dostępny w każdym sklepie, tak samo, jak cała reszta produktów wymaganych do przygotowania lasagne.

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? – składniki:

  • paczka włoskiego makaronu lasagne dowolnej marki
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanki z wieprzowym
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sos beszamelowy
  • świeża bazylia

Lasagne – jak zrobić krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie dużą patelnię i wylewamy na nią oliwę z oliwek. Podgrzewamy.
  2. Obieramy i drobno siekamy cebulę, po czym wysypujemy ją na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy.
  3. To samo robimy z czosnkiem, drobno go siekamy i dokładamy do cebuli.
  4. Kiedy zeszklimy cebulę z czosnkiem dodajemy na patelnię mięso mielone. Miejmy w zanadrzu plastikową szpatułkę lub drewnianą łyżkę, aby całość dobrze wymieszać. Zawartość patelni podsmażamy aż się zarumieni.
  5. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mogą być krojone lub w całości. Ważne, by były bez skórki. Możemy również użyć pomidorów świeżych, choć ich przygotowanie wymaga nieco więcej pracy.
  6. Na patelni dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i doprawiamy kilkoma szczyptami soli, pieprzu oraz ziołami.
  7. Po wymieszaniu całość gotujemy ok. 20 minut
  8. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.
  9. Następnie wyciągamy prostokątne naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia.
  10. Dno naczynia wykładamy płatami makaronu, po czym smarujemy go sosem beszamelowym. Potem nakładamy farsz z mięsem i pomidorami i tak aż do samej góry, póki nie skończą nam się składniki.
  11. Pamiętajmy natomiast że całość należy przykryć warstwą makaronu z posypanym żółtym serem.
  12. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy naszą lasagne i pieczemy ją przez ok. 30 minut.
  13. Po wyciągnięciu z piekarnika danie jest gotowe do podania. Każdą porcję przystrajamy listkiem świeżej bazylii. Dla dekoracji i smaku również możemy na każdą porcję zetrzeć odrobinę świeżego parmezanu.

Lasagne z mięsem mielonym

Gotowe! Tak przyrządzoną lasagne z sosem bolognese możecie śmiało serwować swoim najbliższym. To doskonałe danie obiadowe. Lasagne również świetnie nadaje się do zamrożenia i przechowywania przez dłuższy czas, więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie obiadu, wystarczy sięgnąć do zamrażarki.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu i do przygotowywania własnych wersji lasagne. Poza odmianą mięsną możecie przygotować również wersję wegetariańską ze szpinakiem. Polecamy i życzymy smacznego.

Zobacz wideo
Więcej o: