Tortilla zawijana
Stosuje się ją w kuchni meksykańskiej. Danie, które jako pierwsze przychodzi nam do głowy to pyszne burrito, choć dla wielu z nas tortilla kojarzy się z popularnymi kebabami. Widok zawijanej tortilli może nam sugerować, że to trudna sztuka. Pokażemy wam, że dania zawinięte w cienki placek możecie robić sami w domu.
Jak zawijać tortillę? – krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania tortilli. Przede wszystkim musimy ją podgrzać. Świetnie nada się do tego sucha patelnia. Wystarczy ok. 20 sekund. Placki podgrzewamy z obu stron. Skutkować to będzie tym, że stanie się on miękki i bardziej elastyczny. Unikniemy w ten sposób rozerwania, łamania czy dziur podczas zawijania.
- Rozkładamy nasz placek na desce. Na jedną połówkę nakładamy nadzienie. Powinniśmy zachować odstęp od krawędzi na ok. 3 centymetry. Farsz rozkładamy w podłużny sposób, wzdłuż średnicy. Należy pamiętać o umiarkowanej jego ilości, gdyż zbyt duża sprawi, że tortilla może się łatwo rozpaść.
- Zawijamy placek. Łapiemy kciukami i palcami wskazującymi brzeg tortilli, który jest bliżej farszu. Zakładamy go na farsz delikatnie rolując. Pozostałymi palcami dociskamy, przytrzymujemy farsz, aby się nie przesuwał.
- Teraz będziemy musieli wykonać dwie czynności jednocześnie. Z góry przytrzymujemy nasz farsz z zagiętą tortillą. Następnie zaginamy jej brzegi z prawej i lewej strony i tworzymy „kieszeń”. Po zagięciu dwóch brzegów dociskamy lekko placek do nadzienia i rolujemy go wzdłuż. W ten sposób nasz farsz zostanie zamknięty szczelnie w środku.
- Rolujemy tortille aż do końca placka. Po każdym obrocie możemy delikatnie ucisnąć całość. Uważajmy by w ten sposób nie zrobić dziur w placku.
- Po dotarciu na koniec placka powinniśmy otrzymać coś na kształt krokieta. Tak zawiniętą tortillę z nadzieniem możemy podsmażyć na patelni lub na grillu. Pamiętajmy o tym, iż zapiekanie należy zacząć od miejsca łączenia. Tym sposobem skutecznie je „skleimy”.
Tortilla z farszem
Farsz do tortilli może być przeróżny. Może być to mieszanka ryżu z różnymi rodzajami fasoli, pomidorami i ziołami. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie czegoś na kształt kebaba i wypełnienie wnętrza wybranym rodzajem mięsa oraz świeżymi warzywami. Nie bójmy się dodawać również owoców do naszej tortilli. Świetnie będą pasowały takie jak ananas czy mango.
Zachęcamy was do korzystania z naszych porad dotyczących zawijania tortilli. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne i dzięki nim zawiniecie nie jeden placek. Smacznego!
Zobacz również:
Domowy kebab w tortilli
Śniadaniowa tortilla z jajkiem, szynką i serem