Winegret to prosty sos do sałaty i nie tylko. Podajemy go na zimno i zazwyczaj wykorzystujemy tylko parę kropel. Intensywny smak zawdzięczamy octowi, który jest jego podstawowym składnikiem. Poza octem dodajemy do niego sól, pieprz i odrobinę oliwy. Świetnie pasują również świeże zioła i zielone dodatki. Skutecznie wzbogacą jego smak i aromat. Samodzielne przygotowanie tego sosu to nic trudnego i stanowi dobrą alternatywę do sosów sprzedawanych w sklepach.
Sos winegret pozwala nam również na przygotowanie różnych jego odmian. Wśród tych najpopularniejszych jest miodowy sos winegret, balsamiczny czy z dodatkiem musztardy. Istnieje również włoski winegret z dodatkiem parmezanu.
Sos winegret miodowy różni się tym od klasycznego, że na początkowym etapie przyrządzania dodajemy miód i rozcieramy go ze składnikami. Wystarczy tylko łyżeczka miodu, aby smak sosu stał się zupełnie inny. Podobnie jest również z ciemnym winegretem, balsamicznym. Zamiast octu winnego dodajemy ocet balsamiczny, który wpłynie na konsystencję, smak i barwę naszego sosu. Sos winegret z musztardą to sos z dodatkiem ok. 1-2 łyżeczek musztardy. Musztarda powinna być aromatyczna i dobrze przyprawiona. Najlepiej będzie się sprawdzać odmiana Dijon.
Sos winegret to prosty sos do przygotowania samodzielnie. Możemy go przygotować w szybki sposób zaraz przed podaniem naszej potrawy. To duża zaleta w kuchni. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu oraz porad i do przygotowywania własnych sosów winegret. Smacznego!
Zobacz również: