Jak gotować buraki? Podpowiadamy wam jak najlepiej ugotować pyszne buraki

Buraki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Przygotowujemy z nich wiele pysznych potraw. Barszcz czerwony, carpaccio, ćwikła czy przetwory to tylko kilka zastosowań dla tego warzywa. Poza doskonałym smakiem buraki dostarczają nam również wielu składników odżywczych.

Buraki gotowane

Ze względu na liczne właściwości odżywcze buraka, warto go odpowiednio przyrządzić. Buraki zawierają kwas foliowy oraz witaminy z grup A, B, E i K, a także wapń, żelazo, magnez i potas. Dzięki temu wzmacniają naszą odporność oraz układ krwionośny, a ich spożywanie może przyczynić się do zwalczania anemii, a nawet białaczki. Buraki wspomagają również regulację poziomu cholesterolu.

Buraki możemy przygotować na różne sposoby - możemy je piec, smażyć lub gotować. Sposób gotowania zależy od tego, co chcemy z tych warzyw zrobić. Przedstawiamy wam prosty przepis na to, jak ugotować buraki.

Jak gotować buraki:

  1. Buraki najpierw dokładnie czyścimy. Wstawiamy je pod bieżącą zimną wodę. Resztki ziemi możemy umyć za pomocą gąbeczki, starając się by nie uszkodzić skórki.
  2. Po umyciu dokładnie obieramy warzywa.
  3. Po obraniu buraków wkładamy je do wysokiego garnka. Następnie garnek uzupełniamy wodą tak, by wszystkie buraki były nią pokryte.
  4. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu wrzenia.
  5. Ile gotować buraki? Czas odmierzamy od chwili zagotowania wody. Należy gotować je przez ok. 1-1,5 godziny. Długość gotowania buraków zależy od ich wielkości. Małe okazy mogą być gotowe nawet po 30 minutach, podczas gdy większe będą potrzebowały dwa razy tyle.
  6. Aby sprawdzić, czy warzywa są ugotowane należy użyć ostrego przedmiotu, na przykład szpikulca, widelca lub noża. Jeśli burak jest miękki i ostrze wchodzi gładko, wtedy wiemy, że nasze buraki są ugotowane.
  7. Buraki wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na talerz lub deskę do ostygnięcia. Teraz możemy je podawać lub poddawać dalszym procesom.

Gotowane buraki

Dzięki naszym poradom wiecie teraz jak skutecznie ugotować buraki. Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z tym przepisem będziecie częściej stawiali na te warzywa w waszej kuchni. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu i do przygotowywania świetnych dań z buraków. Smacznego i powodzenia!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Drink z buraka

Burger z buraków

Więcej o:
Copyright © Agora SA