Keks uznaje się za ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Tam przygotowuje się ciasto specjalnie na Boże Narodzenie. Podobna tradycja przyjęła się i u nas. W Polsce keks występuje również pod nazwą cwibak (słowo pochodzenia niemieckiego, które jest zlepkiem słów "dwa" i "piec" i odnosi się do tradycji pieczenia tego rodzaju ciast, które dawniej odbywało się dwukrotnie – przed położeniem warstwy bakalii i po).
Keks wilgotny, niepowtarzalny o waniliowym aromacie pomaga nam stworzyć magiczną atmosferę w domu. Trzeba go upiec wcześniej, na pewno nie w dniu Wigilii czy w Niedzielę Wielkanocną. Najlepiej dzień, a nawet dwa lub trzy dni wcześniej. Nie jest wcale trudny do upieczenia, dlatego jeśli uda nam się opanować sztukę jego przygotowywania, możemy śmiało podawać je swojej rodzinie oraz gościom o wiele częściej, niż tylko w okresie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Doskonale sprawdzi się też jako deser na innego typu przyjęciach czy po prostu jako ciasto na niedzielę.
Keks - przepis klasyczny jest całkiem prosty. Ważna zasada w przypadku tego ciasta brzmi: im więcej bakalii, tym lepiej!
Składniki:
Keks wilgotny - sposób przygotowania:
Wszystkie bakalie należy wsypać do miski lub garnka i zalać wrzątkiem, po czym odstawić na około pół godziny. Po tym czasie owoce odlać, odsączyć z wody. Większe bakalie (np. daktyle) pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. W innej misce utrzeć na puszystą pianę żółtka z cukrem oraz masłem. W kolejnej ubić pianę z białek oraz szczypty soli. Obydwie piany lekko połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z masą jajeczną. Formę o kształcie prostokąta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 45 minut. Po wyjęciu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Warto podawać 2-3 dni po upieczeniu.
Konkurencyjny wobec tradycyjnego przepisu na keks jest ten na ciasto wyłącznie z białek. Keks z białek jest niezwykle delikatny i puszysty.
Składniki:
Keks - sposób przygotowania:
Bakalie wrzucić do miski i zalać wrzątkiem, po czym odstawić na pół godziny. Następnie wyjąć, opłukać, pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Masło rozpuścić w rondelku. Następnie nieco ostudzić. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Później stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Natępnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, również cały czas miksując. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać całość. Przelać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz również:
Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska