Sałatka owocowa to prawdziwy hit. Jest smaczna, zdrowa, kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci, w dodatku odpowiednio podana stanowi przyjemność nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oka. Sałatki owocowe stanowią pole do popisu dla inwencji kucharza – można mieszać ze sobą ulubione owoce, próbować nowych połączeń, stawiać na niecodzienne dodatki, np. jogurt, miód czy alkohol. Mało co się w tym przypadku nie sprawdza, a za każdym razem wychodzi nam nieco inna sałatka, którą możemy zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i samych siebie. Warto pamiętać o tym, by stawiać na owoce, które nie ciemnieją po obraniu. Problematyczne mogą być np. banany i jabłka, choć skropienie ich sokiem z cytryny powinno nieco pomóc. Sałatka owocowa nie może zbyt długo stać, trzeba ją jeść świeżą i najlepiej nieco schłodzoną.
W sałatce owocowej najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, które możemy łatwo znaleźć w najbliższym sklepie. Co nie znaczy, że owoce, które są dostępne przez cały rok będą złe. Najlepiej kierować się własnymi upodobaniami oraz zmysłem estetycznym. Oto pomysł na podstawową wersję sałatki owocowej z najprostszych owoców letnich.
Składniki:
Owoce myjemy, następnie wszystkie poza malinami, borówkami oraz cytryną kroimi w kostkę. Maliny oraz borówki dorzucamy do reszty. Wszystko kropimy sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Miskę z sałatką wstawiamy do lodówki. Sałatkę owocową podajemy schłodzoną, np. z dodatkiem lodów domowej roboty.
Sałatkę owocową najlepiej podawać w szklanych naczyniach, które pozwalają na wyeksponowanie kolorów owoców, z których składa się potrawa.
Wersja sałatki tylko dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć, gdy żar leje się z nieba i niewiele da się zjeść.
Składniki:
Owoce myjemy i obieramy ze skórek. Większe kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy rum oraz miód i mieszamy z owocami. Miód powinien całkowicie się rozpuścić. Sałatkę owocową wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodziła, a owoce przeszły smakiem rumu. Po tym czasie możemy ją serwować.
Wymarzone połączenie – słodkie, świeże owoce, chrupiące orzechy i kremowy jogurt. To propozycja nieco bardziej konkretna, która wypełni nasz żołądek na dłużej.
Składniki:
Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kostkę, bez obierania. Banana, kiwi oraz pomarańczę obieramy i również kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy winogrona. Wyciskamy sok z cytryny, siekamy orzechy. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny oraz miodem. Polewamy nimi sałatkę z owoców i posypujemy orzechami. Można też najpierw rozłożyć sałatkę do miseczek i dopiero wtedy polać jogurtem oraz posypać orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz również:
Tarta jak arbuz - i pychota, i foodporn
Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku