• Link został skopiowany

Sałatka owocowa - pyszna i zdrowa przekąska na każdą okazję. Przepisy nie tylko na sezon

Sałatka owocowa? Nie ma nic prostszego. Wystarczy pokroić kilka rodzajów owoców, skropić je odrobiną soku z cytryny i gotowe. Ważne jednak, by wybierać owoce, które dość długo zachowują świeżość i chwilę po obraniu nie stają się szare, ponieważ wtedy nasza sałatka straci walor estetyczny. Z czego zrobić sałatkę owocową? Podpowiadamy.
Sałatka owocowa stanowi pole do popisu dla inwencji kucharza - można mieszać ze sobą ulubione owoce, próbować nowych połączeń, stawiać na niecodzienne dodatki, np. jogurt, miód czy alkohol
Fot. Shutterstock

Jak zrobić sałatkę owocową?

Sałatka owocowa to prawdziwy hit. Jest smaczna, zdrowa, kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci, w dodatku odpowiednio podana stanowi przyjemność nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oka. Sałatki owocowe stanowią pole do popisu dla inwencji kucharza – można mieszać ze sobą ulubione owoce, próbować nowych połączeń, stawiać na niecodzienne dodatki, np. jogurt, miód czy alkohol. Mało co się w tym przypadku nie sprawdza, a za każdym razem wychodzi nam nieco inna sałatka, którą możemy zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i samych siebie. Warto pamiętać o tym, by stawiać na owoce, które nie ciemnieją po obraniu. Problematyczne mogą być np. banany i jabłka, choć skropienie ich sokiem z cytryny powinno nieco pomóc. Sałatka owocowa nie może zbyt długo stać, trzeba ją jeść świeżą i najlepiej nieco schłodzoną.

Sałatka owocowa – przepis klasyczny

W sałatce owocowej najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, które możemy łatwo znaleźć w najbliższym sklepie. Co nie znaczy, że owoce, które są dostępne przez cały rok będą złe. Najlepiej kierować się własnymi upodobaniami oraz zmysłem estetycznym. Oto pomysł na podstawową wersję sałatki owocowej z najprostszych owoców letnich.

Składniki:

  • pół arbuza
  • 1 pomarańcza
  • pół cytryny
  • 1 nektarynka
  • garść malin
  • garść truskawek
  • garść borówek

Owoce myjemy, następnie wszystkie poza malinami, borówkami oraz cytryną kroimi w kostkę. Maliny  oraz borówki dorzucamy do reszty. Wszystko kropimy sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Miskę z sałatką wstawiamy do lodówki. Sałatkę owocową podajemy schłodzoną, np. z dodatkiem lodów domowej roboty.

Sałatkę owocową najlepiej podawać w szklanych naczyniach, które pozwalają na wyeksponowanie kolorów owoców, z których składa się potrawa.

Zobacz wideo

Sałatka owocowa z rumem – przepis

Wersja sałatki tylko dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć, gdy żar leje się z nieba i niewiele da się zjeść.

Składniki:

  • 25 ml rumu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 pomarańcze
  • pół granatu
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • pół cytryny

Owoce myjemy i obieramy ze skórek. Większe kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy rum oraz miód i mieszamy z owocami. Miód powinien całkowicie się rozpuścić. Sałatkę owocową wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodziła, a owoce przeszły smakiem rumu. Po tym czasie możemy ją serwować.

Owocowa sałatka z jogurtem i orzechami – przepis

Wymarzone połączenie – słodkie, świeże owoce, chrupiące orzechy i kremowy jogurt. To propozycja nieco bardziej konkretna, która wypełni nasz żołądek na dłużej.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 garść winogron białych bez pestek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Owoce myjemy. Jabłka  i gruszki kroimy w kostkę, bez obierania. Banana, kiwi oraz pomarańczę obieramy i również kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy winogrona. Wyciskamy sok z cytryny, siekamy orzechy. Łączymy jogurt z sokiem z cytryny oraz miodem. Polewamy nimi sałatkę z owoców i posypujemy orzechami. Można też najpierw rozłożyć sałatkę do miseczek i dopiero wtedy polać jogurtem oraz posypać orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Zobacz również:

Tarta jak arbuz - i pychota, i foodporn

Jak zrobić surówkę z marchewki? Niezawodny dodatek do drugiego dania. Przepis krok po kroku

Więcej o: