Warzywa na patelnię to najczęściej gotowe mieszanki warzyw, które możemy kupić w sklepach jako mrożonki. Wystarczy je krótko podsmażyć, dodać przyprawy (często są dodawane do mrożonek) i ewentualnie ulubione dodatki, np. ryż czy makaron oraz mięso. To proste rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. Nie sposób tutaj czegokolwiek zepsuć. Dla bardziej ambitnych polecamy przepis na własnej roboty warzywa na patelnię, który również jest mało skomplikowany, za to wykorzystuje się w nim świeże, a nie mrożone warzywa. Jeżeli zastanawiacie się, jakie przyprawy dodać do warzyw na patelnię, to odpowiedź jest prosta – takie, jakie lubicie najbardziej.
Warzywa na patelnię występują pod różnymi postaciami. W mieszankach możemy spotkać różne warzywa, więc najlepiej dobrać je do własnych gustów kulinarnych. Do wybranych przez nas dodatków pasuje wiele połączeń.
Składniki:
Makaron gotujemy w osolone wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany ząbek czosnku i krótko podsmażamy. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, dodajemy sól oraz pieprz, następnie smażymy. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy warzywa na patelnię według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy warzywa będą miękkie, łączymy je z kurczakiem na drugiej patelni. Dodajemy zioła prowansalskie oraz paprykę, ewentualnie sól i pieprz. Wrzucamy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
Jeżeli nie jesteś wielbicielem mrożonek lub po prostu chcesz samodzielnie przygotować warzywa na patelnię, nie ma nic prostszego.
Składniki:
Wszystkie warzywa myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy lekko osoloną na rozgrzanej oliwie z oliwek. Obieramy pieczarki i kroimy, wrzucamy do cebuli. Marchewkę oraz pora kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Dorzucamy do pozostałych warzyw i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 3 minuty na wrzątku, po czym dorzucamy do patelni. Wszystko posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Tak przygotowane warzywa doskonale smakują z usmażoną piersią z kurczaka lub indyka oraz z ryżem. Mogą stanowić dodatek do wielu potraw albo samodzielne danie, np. dla wegetarian. Pasują zarówno do mięs, jak i do ryb, do wszelkiego typu dodatków. W zależności od upodobań czy tego, co akurat mamy w lodówce, możemy zmieniać składniki, dodawać ulubione przyprawy, czosnek czy sos sojowy.
Zobacz również: