Makaron z kurczakiem - pyszne dania na co dzień i od święta [PRZEPISY]

Makaron z kurczakiem to chyba najprostsze połączenie, jakie można wymyślić! Na bazie tych dwóch składników bardzo łatwo wyczarować dania, które zasmakują nawet największym marudom. Sprawdźcie nasze dwa przepisy - klasyczny makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym oraz makaron ryżowy z kurczakiem!

Kurczak z makaronem to jedno z tych dań, które zawsze trzeba przygotować w dużych ilościach. Po pierwsze – odgrzewane jest równie pyszne, co świeże, więc łatwo je zabrać do pracy lub na uczelnię. Po drugie – zanim pomyślimy o zostawianiu na kolejny dzień, trzeba uwzględnić wszystkie dokładki! Nasze przepisy to spore porcje – na pewno najedzą się 3-4 osoby! I może jeszcze coś zostanie!

Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym? Składniki:

  • 400 g makaronu w twoim ulubionym kształcie (np. świderki, penne, kokardki...)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 100 g sera ricotta lub mascarpone
  • olej roślinny lub oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepiej będzie smakował przygotowany al dente.
  2. Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek i pozostałych chrząstek. Następnie pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Podsmaż go, by się lekko zrumienił, a następnie zdejmij go z patelni i odstaw do miseczki.
  3. Na patelnię dolej jeszcze trochę oleju (uprzednio zdejmij z niej pozostałości po podsmażonym mięsie, by się nie przypaliły i nie zepsuły smaku potrawy) i szybko podsmaż na niej czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj. Duś przez chwilę, nie przykrywając, by nadmiar wody odparował. Następnie dodaj ser ricotta lub mascarpone i połącz ze szpinakiem. Wyłóż do sosu podsmażonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  4. Na talerz wyłóż gorący makaron, a na niego porcję sosu z kurczakiem. Podawaj ze startym serem żółtym lub nasionami słonecznika.
Zobacz wideo

Pierś z kurczaka z makaronem ryżowym. Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g makaronu ryżowego
  • puszka mleka kokosowego
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżeczki starego lub sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka trawy cytrynowej
  • łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek

Jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem? Krok po kroku:

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój błonki i chrząstki, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do miseczki, dodaj ostrą paprykę, cynamon, a także czosnek wyciśnięty w wyciskarce oraz dwie łyżki oliwy lub oleju. Składniki marynaty wymieszaj i odstaw zamarynowane mięso na co najmniej godzinę.
  3. Paprykę umyj, osusz i wykrój gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w dość drobną kostkę.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy, następnie wyłóż mięso i podsmaż je, aby się przyrumieniło. Następnie dodaj paprykę i duś ją razem z mięsem przez około 5-7 minut pod przykryciem. Dolej mleko kokosowe, dodaj pozostałości marynaty, imbir, trawę cytrynową, a także sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli smak użytych przypraw nie jest wystarczająco intensywny, dodaj ich więcej, wedle uznania. Uważaj na ilość ostrej papryki!
  5. Makaron ryżowy odcedź z wody i przełóż na patelnię z sosem. Połącz z pozostałymi składnikami. Danie podawaj ze świeżymi liśćmi kolendry oraz z pokruszonymi orzeszkami arachidowymi.

Zobacz również:

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić? Prosty przepis

Jak zrobić makaron z cukinią? Pyszny makaron na każdą porę roku. Przepis krok po kroku

Jak zrobić makaron z brokułami? Pyszny przepis na makaron "na zielono"

Więcej o: