Makaron z kurczakiem - pyszne dania na co dzień i od święta [PRZEPISY] | Jak ugotować? Haps.pl
Makaron z kurczakiem - pyszne dania na co dzień i od święta [PRZEPISY]
REKLAMA
aleko
Makaron z kurczakiem to chyba najprostsze połączenie, jakie można wymyślić! Na bazie tych dwóch składników bardzo łatwo wyczarować dania, które zasmakują nawet największym marudom. Sprawdźcie nasze dwa przepisy - klasyczny makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym oraz makaron ryżowy z kurczakiem!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kurczak z makaronem to jedno z tych dań, które zawsze trzeba przygotować w dużych ilościach. Po pierwsze – odgrzewane jest równie pyszne, co świeże, więc łatwo je zabrać do pracy lub na uczelnię. Po drugie – zanim pomyślimy o zostawianiu na kolejny dzień, trzeba uwzględnić wszystkie dokładki! Nasze przepisy to spore porcje – na pewno najedzą się 3-4 osoby! I może jeszcze coś zostanie!
REKLAMA
Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym? Składniki:
400 g makaronu w twoim ulubionym kształcie (np. świderki, penne, kokardki...)
podwójna pierś z kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
łyżeczka gałki muszkatołowej
100 g sera ricotta lub mascarpone
olej roślinny lub oliwa
sól i pieprz do smaku
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym krok po kroku:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepiej będzie smakował przygotowany al dente.
Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek i pozostałych chrząstek. Następnie pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Podsmaż go, by się lekko zrumienił, a następnie zdejmij go z patelni i odstaw do miseczki.
Na patelnię dolej jeszcze trochę oleju (uprzednio zdejmij z niej pozostałości po podsmażonym mięsie, by się nie przypaliły i nie zepsuły smaku potrawy) i szybko podsmaż na niej czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj. Duś przez chwilę, nie przykrywając, by nadmiar wody odparował. Następnie dodaj ser ricotta lub mascarpone i połącz ze szpinakiem. Wyłóż do sosu podsmażonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Na talerz wyłóż gorący makaron, a na niego porcję sosu z kurczakiem. Podawaj ze startym serem żółtym lub nasionami słonecznika.
Zobacz wideo
Pierś z kurczaka z makaronem ryżowym. Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
400 g makaronu ryżowego
puszka mleka kokosowego
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki starego lub sproszkowanego imbiru
łyżeczka trawy cytrynowej
łyżeczka cynamonu
sól i pieprz do smaku
olej roślinny lub oliwa z oliwek
Jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem? Krok po kroku:
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój błonki i chrząstki, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do miseczki, dodaj ostrą paprykę, cynamon, a także czosnek wyciśnięty w wyciskarce oraz dwie łyżki oliwy lub oleju. Składniki marynaty wymieszaj i odstaw zamarynowane mięso na co najmniej godzinę.
Paprykę umyj, osusz i wykrój gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w dość drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy, następnie wyłóż mięso i podsmaż je, aby się przyrumieniło. Następnie dodaj paprykę i duś ją razem z mięsem przez około 5-7 minut pod przykryciem. Dolej mleko kokosowe, dodaj pozostałości marynaty, imbir, trawę cytrynową, a także sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli smak użytych przypraw nie jest wystarczająco intensywny, dodaj ich więcej, wedle uznania. Uważaj na ilość ostrej papryki!
Makaron ryżowy odcedź z wody i przełóż na patelnię z sosem. Połącz z pozostałymi składnikami. Danie podawaj ze świeżymi liśćmi kolendry oraz z pokruszonymi orzeszkami arachidowymi.