Makaron z kurczakiem - pyszne dania na co dzień i od święta [PRZEPISY]
Makaron z kurczakiem to chyba najprostsze połączenie, jakie można wymyślić! Na bazie tych dwóch składników bardzo łatwo wyczarować dania, które zasmakują nawet największym marudom. Sprawdźcie nasze dwa przepisy - klasyczny makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym oraz makaron ryżowy z kurczakiem!
Kurczak z makaronem to jedno z tych dań, które zawsze trzeba przygotować w dużych ilościach. Po pierwsze – odgrzewane jest równie pyszne, co świeże, więc łatwo je zabrać do pracy lub na uczelnię. Po drugie – zanim pomyślimy o zostawianiu na kolejny dzień, trzeba uwzględnić wszystkie dokładki! Nasze przepisy to spore porcje – na pewno najedzą się 3-4 osoby! I może jeszcze coś zostanie!
Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym? Składniki:
- 400 g makaronu w twoim ulubionym kształcie (np. świderki, penne, kokardki...)
- podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 g sera ricotta lub mascarpone
- olej roślinny lub oliwa
- sól i pieprz do smaku
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym krok po kroku:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepiej będzie smakował przygotowany al dente.
- Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek i pozostałych chrząstek. Następnie pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Podsmaż go, by się lekko zrumienił, a następnie zdejmij go z patelni i odstaw do miseczki.
- Na patelnię dolej jeszcze trochę oleju (uprzednio zdejmij z niej pozostałości po podsmażonym mięsie, by się nie przypaliły i nie zepsuły smaku potrawy) i szybko podsmaż na niej czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj. Duś przez chwilę, nie przykrywając, by nadmiar wody odparował. Następnie dodaj ser ricotta lub mascarpone i połącz ze szpinakiem. Wyłóż do sosu podsmażonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
- Na talerz wyłóż gorący makaron, a na niego porcję sosu z kurczakiem. Podawaj ze startym serem żółtym lub nasionami słonecznika.
Pierś z kurczaka z makaronem ryżowym. Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 400 g makaronu ryżowego
- puszka mleka kokosowego
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżeczki starego lub sproszkowanego imbiru
- łyżeczka trawy cytrynowej
- łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny lub oliwa z oliwek
Jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem? Krok po kroku:
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój błonki i chrząstki, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do miseczki, dodaj ostrą paprykę, cynamon, a także czosnek wyciśnięty w wyciskarce oraz dwie łyżki oliwy lub oleju. Składniki marynaty wymieszaj i odstaw zamarynowane mięso na co najmniej godzinę.
- Paprykę umyj, osusz i wykrój gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w dość drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy, następnie wyłóż mięso i podsmaż je, aby się przyrumieniło. Następnie dodaj paprykę i duś ją razem z mięsem przez około 5-7 minut pod przykryciem. Dolej mleko kokosowe, dodaj pozostałości marynaty, imbir, trawę cytrynową, a także sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli smak użytych przypraw nie jest wystarczająco intensywny, dodaj ich więcej, wedle uznania. Uważaj na ilość ostrej papryki!
- Makaron ryżowy odcedź z wody i przełóż na patelnię z sosem. Połącz z pozostałymi składnikami. Danie podawaj ze świeżymi liśćmi kolendry oraz z pokruszonymi orzeszkami arachidowymi.
Zobacz również:
Makaron ze szpinakiem - jak zrobić? Prosty przepis
Jak zrobić makaron z cukinią? Pyszny makaron na każdą porę roku. Przepis krok po kroku
Jak zrobić makaron z brokułami? Pyszny przepis na makaron "na zielono"
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki