Brukselka uchodzi za warzywo nielubiane przez dzieci, a także przez wielu dorosłych. Dzieciom nie podoba się już jej zielony kolor. Brukselka ma też specyficzny zapach oraz smak. Niegdyś w Polsce przyrządzało się ją głównie jako rozgotowaną, nieapetyczną jarzynkę. Tymczasem ta miniaturowa kapustka może być bardzo smaczna, trzeba jednak znaleźć na nią sposób. Istnieje kilka metod na przygotowywanie brukselki, by była pyszna i smakowała wszystkim, również dzieciom oraz tym, którzy wcześniej byli jej przeciwnikami.
Podstawowy przepis na brukselkę jest niezwykle prosty. Kapustki wystarczy ugotować w osolonym wrzątku. Ważne, by nie gotować brukselki zbyt długo, ponieważ stanie się gorzka. Wystarczy od 8 do 10 minut. Brukselka po ugotowaniu nie powinna być zupełnie miękka, lecz lekko al dente.
Składniki:
Wodę zagotować w garnku, posolić. Wrzucić umyte i obrane z wierzchniej oraz pozbawione twardych ogonków warstwy brukselki. Gotować przez około 10 minut. Po ugotowaniu odlać na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Podawać polane masłem, masłem z bułką tartą lub oliwą z oliwek czy okrasą, np kiełbaską podsmażoną na oliwie.
Do zielonej, zdrowej brukselki doskonale pasuje okrasa z podsmażonego boczku.
Składniki:
Brukselkę dokładnie umyć, odciąć twarde końcówki, obrać z pierwszych listków, osuszyć. Zblanszować je krótko na wrzątku (około 5 minut). Na oliwie z oliwek podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Brukselkę dorzucić do boczku, krótko podsmażyć. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać gorące.
Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej chrupiąca, aromatyczna i dla wielu osób smaczniejsza niż ta ugotowana w wodzie.
Składniki:
Brukselkę umyć, odkroić twarde końcówki, zdjąć pierwsze listki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać przyprawami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Brukselkę piec przez około 50-60 minut, kilka razy zamieszać. Ewentualnie pod koniec posypać serem, np. parmezanem. Podawać gorące.
Świetnym sposobem na przemycenie większych ilości warzyw do naszej diety, jest gotowanie zup kremów. Sprawdzi się to również w przypadku brukselki.
Składniki:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oraz ziele angielskie i listki laurowe wrzucamy do garnka i gotujemy bulion. Gdy będzie gotowy wyciągamy listki laurowe, następnie dodajemy przekrojone na pół brukselki. Gotujemy przez około 10 minut. Wyłączamy zupę. Miksujemy ją na gładki krem. Jeśli nie chcemy, by marchewka zmieniła kolor, możemy ją również wyłowić z zupy (najlepiej nie kroić jej w takim wypadku zbyt drobno). Doprawiamy krem do smaku solą i pieprzem. Nakładamy porcje zupy na talerze i dodajemy kilka kropel oliwy, po czym posypujemy koperkiem lub dowolnym świeżym ziołem.
Zobacz również: