Klasyczne danie, jakim są polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, to przepis na udany posiłek. To pozycja obowiązkowa w menu wielu ekskluzywnych restauracji. Kremowy, gęsty sos oraz soczyste, aromatyczne mięso podane z ulubionymi dodatkami zawsze doskonale się sprawdzają, niezależnie od okazji. Danie jest niezwykle proste oraz szybkie w przygotowaniu, a efekt wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i zasłużyć na szereg komplementów, przyrządź je na następny obiad.
W sezonie na kurki przynajmniej raz trzeba się skusić, by przygotować polędwiczki w sosie kurkowym. Jeśli akurat nie ma sezonu na grzyby, możesz kupić suszone, sprawdzą się równie dobrze. Jedne z ulubionych grzybów Polaków doskonale smakują w połączeniu z soczystą polędwicą wieprzową. Danie przygotowuje się bardzo szybko - samo smażenie mięsa trwa chwilkę, sos praktycznie robi się sam. Ważne, by pamiętać, aby nie smażyć polędwiczek wieprzowych zbyt długo, aby mięso się nie wysuszyło, pozostało soczyste i rozpływało się w ustach.
Składniki:
Polędwicę dokładnie umyć, następnie osuszyć. Pokroić na plastry i lekko rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem z obydwu stron. Kurki oczyścić, umyć, potem dokładnie wysuszyć. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulkę i podsmażyć. Dodać grzyby. Podsmażyć przez 2-3 minuty, posolić, wlać wino, następnie smażyć przez około 1 minutę, aż wino odparuje. Wlać kremówkę, podgrzać. Na koniec dodać posiekany koperek. Sos zdjąć z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko polędwiczki - około 2 minut z każdej strony. Następnie mięso włożyć do sosu grzybowo-śmietankowego. Całość podgrzewać przez około 2-3 minuty.
Niektórzy zamiast sosu kurkowego przyrządzanego na patelni, wolą ten z piekarnika. Smażenie polędwicy zajmuje około 1 minutę, całą resztę pieczemy.
Składniki:
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Natrzeć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym obsmażyć mięso krótko z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. Posmażyć na oliwie wraz z umytymi i osuszonymi kurkami. Dołożyć do polędwiczki, razem z zielem angielskim oraz listkami laurowymi. Po wierzchu posypać mozzarellą. Wlać śmietankę, następnie przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 60 minut.
Polędwiczki w sosie kurkowym doskonale smakują z kluskami, np. własnej roboty kluskami śląskimi lub kupnym makaronem. Doskonale sprawdzą się też do nich gotowane młode ziemniaczki, ryż lub placuszki ziemniaczane. Świetnym dodatkiem będzie też lekka sałata z koperkiem i sosem winegret lub z ugotowaną zieloną fasolką szparagową.