Do przygotowania tarty truskawkowej potrzebujemy przede wszystkim świeżych owoców. To ciasto sezonowe, które najlepiej smakuje w ciepłe dni, podane do kawy lub herbaty. Samo przygotowanie tarty nie powinno sprawić kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, z serkiem, z budyniem, z kruszonką, z czekoladą, z galaretką czy z bitą śmietaną. Zawsze smakuje doskonale, ponieważ kwaskowate, pyszne truskawki doskonale komponują się ze słodyczą kruchej tarty oraz kremu.
Podstawowy przepis na tartę z truskawkami oraz kremem budyniowym. Łatwy i szybki w wykonaniu. Efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania.
Składniki:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Z mąki, masła, jajka, cukru oraz zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie kruche ciasto rozwałkować i rozłożyć równomiernie w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać ciasto na całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Tartę piec przez około 45 minut. Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować budyń. Wyjąć ziarenka z laski wanilii lub wlać do budyniu trochę ekstraktu waniliowego. Pokryć budyniem ostudzoną tartę. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki, po czym ułożyć na wierzchu tarty. Ozdobić listkami świeżej mięty.
Zamiast kremu budyniowego do tarty z truskawkami możemy użyć kremu z serka mascarpone. Będzie smakowało wyśmienicie.
Składniki:
(Ciasto przygotować według instrukcji z przepisu powyżej)
Śmietankę kremówkę ubić. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować na gładki krem. Krem rozprowadzić na upieczonym wcześniej i wystudzonym kruchym spodzie. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Dla wielbicieli owoców pod kruszonką tarta z truskawkami oraz właśnie kruszonką to prawdziwy rarytas.
Składniki:
(Ciasto przygotować według pierwszego przepisu TYLKO do momentu włożenia go do lodówki)
Ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Formę do tarty wyłożyć papierem, wylepić ciastem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut. W rondlu rozpuścić margarynę, następnie ją ostudzić. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ręcznie kruszonkę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć pokrojone na kawałki truskawki. Posypać je kruszonką. Całość piec jeszcze przez kolejne 20 minut w 180 stopniach C. Tarta z truskawkami i kruszonką doskonale smakuje podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub innych ulubionych. Świetna jest również na zimno.