Jak zrobić idealne puree ziemniaczane?

Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do różnego typu potraw. Obok ugotowanych ziemniaków czy frytek to jedna z najczęściej pojawiających się na naszych stołach form podawanych warzyw.

Puree ziemniaczane to dobrze ubite ziemniaki, z dodatkiem masła, mleka lub śmietanki, które przybierają postać jedwabistej, kremowej papki. Odpowiednio doprawione mogą stanowić najlepszy dodatek do mięs, grillowanego sera, warzyw, ryb... Ziemniaki przyrządzone w tej postaci dają kucharzowi szansę na zabawienie się w artystę - można je formować na talerzu w dowolne kształty. Smakują wszystkim, również dzieciom, które zazwyczaj są typowymi niejadkami. Ważne, by podawać je na gorąco i raczej nie odgrzewać, ponieważ tracą wtedy swój wspaniały smak oraz kremową konsystencję.

Przepis na puree ziemniaczane

Aby puree ziemniaczane było pyszne, rozpływało się w ustach, miało aksamitną konsystencję, wystarczy tylko odrobina wysiłku. Do podstawowego przepisu potrzebujemy jedynie ziemniaków, soli, mleka lub śmietanki, masła, gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Jednak puree ziemniaczane to tak wdzięczne danie, że możemy z nim dowolnie eksperymentować i dodać wiele przypraw oraz rzeczy, które lubimy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka lub 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • sól (według uznania)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki, wkładamy do nich masło, gałkę muszkatołową i wlewamy mleko lub śmietankę. Całość ugniatamy i mieszamy, możemy też użyć blendera. Ma powstać jak najbardziej gładka i kremowa konsystencja. Doprawiamy solą i pieprzem.

Puree ziemniaczane z cebulką - przepis

Na temat puree ziemniaczanego można stworzyć niezliczone wariacje. U nas pomysł na pyszne puree ziemniaczane z cebulką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy je, po czym ugniatamy, przeciskamy przez praskę lub blendujemy. Dodajemy masło oraz mleko i ponownie mieszamy oraz ugniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodajemy do ziemniaków i razem ugniatamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wierzchu możemy ewentualnie posypać prażoną cebulką, jeśli ją mamy. Razem z cebulką można też przysmażyć drobno pokrojoną kiełbasę i zamiast dodawać do mieszanki z puree, można posypać oraz polać tym ziemniaki po wierzchu. To wersja dla wielbicieli mięsa. Puree ziemniaczane z cebulką oraz kiełbaską może z powodzeniem stanowić samodzielne danie obiadowe, jest bardzo sycące.

Jak i z czym podawać puree ziemniaczane?

Puree ziemniaczane możemy podawać na wiele sposobów. Możemy po prostu włożyć je na talerz łyżką lub porcje puree wkładać do np. małej miseczki i tworzyć efektownie prezentujące się kształty. Niektórzy wyciskają też puree przez rękaw cukierniczy.

Z czym najlepiej podawać puree ziemniaczane? Możemy dodawać do niego ulubione dodatki, np, cebulkę, czosnek, zielony groszek, podsmażony boczek lub kiełbaskę, suszone pomidory itd. Świetnie smakuje posypane po wierzchu posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Puree pasuje do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb, warzyw w dowolnej postaci, grillowanego sera lub sera camembert w panierce, fasolki szparagowej, surówek.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA