Rolada szpinakowa z łososia to niebanalna przystawka na zimno, która robi wrażenie na jedzących i nie sprawia wielu trudności kucharzowi. Potrawa sprawdzi się idealnie na święta Bożego Narodzenia. Jeśli raz zagości na twoim stole w Wigilię, z pewnością będziesz ją podawać już co roku. Rolada szpinakowo-łososiowa wygląda tak, jakby wymagała od gotującego niebywałych umiejętności I jakby serwowano ją w najlepszych restauracjach na świecie. Tymczasem jest banalnie prosta do przyrządzenia. W dodatku jest zdrowa, ponieważ zawiera szpinak i rybę, a także wspaniale smakuje.
Do przygotowania rolady szpinakowej z łososiem wystarczy kilka składników - potrzebny nam jest oczywiście szpinak (mrożony lub świeży), wędzony łosoś, jajka oraz serek o smaku chrzanowym lub innym.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeży szpinak dokładnie myjemy i odciskamy, następnie wrzucamy na patelnię i smażymy aż się skurczy. Mrożony szpinak wrzucamy na smażący się czosnek i smażymy. Posmażony szpinak blendujemy z trzema żółtkami, mąką, solą oraz pieprzem. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą szpinakową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozsmarowujemy na niej masę szpinakową. Pieczemy przez około 15 minut.
Kiedy placek szpinakowy się upiecze, wyciągamy go z piekarnika i studzimy. Następnie rozsmarowujemy na nim warstwę serka chrzanowego lub śmietankowego wymieszanego z garścią posiekanego koperku. Na serku układamy plastry wędzonego łososia. Zawijamy roladę bardzo ciasno. Zawijamy ją w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu roladę kroimy na plastry o szerokości jednego lub dwóch centymetrów. Układamy na półmisku.
Niektórzy lubią dodawać do nadzienia jeszcze pokrojone drobno suszone pomidory, które dodają roladzie smaku i kolorów. Jest również grupa osób, które nie blendują szpinaku, lecz układają go na warstwie masy jajecznej.Wtedy rolada wygląda nieco inaczej, ale również efektownie i smakuje równie dobrze.
Plastry rolady szpinakowej można podawać po prostu samodzielnie z plasterkiem cytryny, z chlebem, serwować na kanapkach lub pokroić cieniej i nabijać na wykałaczki, by powstały eleganckie koreczki. Pasuje wtedy do niej idealnie pomidorek koktajlowy. Rolada wspaniale będzie się również komponować z sosem czosnkowym, który można przygotować z majonezu, śmietanki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Dobrym pomysłem będzie również sos na bazie śmietanki oraz kopru lub sos cytrynowy (idealny dodatek do łososia w każdej postaci). Potrawa pięknie będzie się prezentować, jeśli ozdobimy ją plasterkami lub ćwiartkami cytryny oraz kaparami lub posypiemy z wierzchu posiekanym koperkiem.