2 przepisy na sznycel z indyka

Sznycle z indyka to nieco chudsza wersja uwielbianych kotletów. Tradycyjnie sznycle przygotowuje się z cielęciny. Sznycle z indyka są równie smaczne, za to sprzyjają osobom na diecie oraz starającym się zbudować mięśnie - to mięso chude, obfitujące w białko, wiele witamin oraz minerałów.

Mięciutkie i soczyste sznycle z indyka to dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Podobne kotlety przygotowywało się w wielu domach. Sznycle z indyka to wariacja na temat tradycyjnych, wiedeńskich sznycli, które przyrządza się z cienko rozbitego mięsa cielęcego. Czasami można też spotkać sznycle z mięsa wieprzowego. Te z indyka mają wiele zalet - są chudsze, zdrowe i odpowiednio przygotowane, mogą być niezwykle soczyste. Przy mięsie indyczym należy jednak uważać, ponieważ bardzo łatwo je wysuszyć. Jeśli jednak będziemy przestrzegać kilku zasad, otrzymamy przepyszne kotlety, które robi się bardzo szybko.

Sznycle z indyka - przepis

Jak zrobić sznycle z indyka, by były soczyste i pyszne? Najważniejsze, by mięsa z indyka nie należy smażyć zbyt długo, aby nie wyschło.

Składniki:

  • 2 sznycle z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • olej
  • masło
  • woda

Sznycle z indyka myjemy i suszymy. Rozbijamy cienko, ale uważnie. Solimy, posypujemy pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Smażymy sznycle z obydwu stron, niezbyt długo, aby mięso się nie wysuszyło. Następnie podlewamy kotlety wodą i jeszcze przez chwilę dusimy pod przykryciem.

Sznycle można podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie serwuje się je z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną po wiedeńsku (tradycyjne Kartoffelsalat). W Polsce często spotyka się sznycle podawane z jajkiem sadzonym, które układa się na kotlecie. Sznycel z indyka doskonale smakuje podany z pueree ziemniaczanym, fasolą szparagową, każdego rodzaju surówką, również z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub kluseczkami własnej roboty czy z ryżem. Świetnie komponuje się również z nimi sos żurawinowy.

Sznycle z indyka w sosie - przepis

Sznycle z indyka świetnie smakują również, jeśli przyrządzimy je w aromatycznym sosie. Dobrze sprawdzi się tutaj sos musztardowy, sos pomidorowy, sos śmietanowy czy grzybowy. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz inwencji, a także tego, na co akurtat mamy ochotę. My prezentujemy przepis na sznycle z indyka w sosie śmietanowo-porowym.

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka
  • 1 por
  • 300 ml śmietany
  • olej
  • masło
  • kilka łyżek mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka w proszku

Sznycle z indyka umyć, osuszyć, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i ziołami. Wstawiamy je na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy sznycle, oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło i krótko podsmażamy posiekany czosnek. Smażymy sznycle z indyka z obydwu stron. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, pora kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię. Smażymy, następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy do sosu sznycle. Delikatnie mieszamy je z sosem, następnie dusimy całość przez około 10 minut.

Sznycle z indyka w sosie świetnie smakują podane z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami (np. kluskami śląskimi) lub z ugotowanym makaronem np. penne Dobrze sprawdzą się do nich wszelkiego rodzaju świeże surówki, kiszona kapusta lub kiszone ogórki.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.