Jak zrobić tartę z malinami?

Tarta z malinami to pomysł na idealne ciasto. Kiedy trwa sezon na maliny, możemy je przygotowywać niemal codziennie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je również zimą. Wystarczy kupić mrożone owoce i przygotować tartę z mrożonymi malinami.

Tarta z malinami to jeden z najlepszych deserów z owocami, jaki można wymyślić. Kwaskowate, soczyste maliny idealnie łączą się z kruchym, maślanym w smaku ciastem. Dobrze połączyć je jeszcze dodatkowo warstwą kremu, czy to budyniowego czy z mascarpone oraz eksperymentować z dodatkami, np. posypką czekoladową, galaretką czy dla najambitniejszych - bezą. Można podawać to ciasto na zimno, można też na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Nikt nie może się oprzeć takiemu deserowi, szczególnie dzieci.

Tarta z malinami i budyniem - przepis

Podstawowy przepis na pyszną tartę ze świeżymi malinami oraz kremem budyniowym wykonanym samodzielnie. Można go też zastąpić gotowym budyniem z proszku i przyrządzić krem o wiele prościej.

Składniki na spód:

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej

+ 500 g malin

Najpierw przygotowujemy kruchy spód. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i szybko mieszamy nożem, żeby mąka z masłem stworzyła coś à la kruszonkę. Dodajemy żółtko, cukier, sól, śmietankę i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, możemy też oprószyć mąką. Rozkładamy równomiernie schłodzone i lekko rozwałkowane ciasto. Ciasto piec przez około 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu wystudzić.

W garnku zagotować 400 ml mleka z ekstraktem waniliowym. W misce utrzeć żółtka z cukrem, wsypać obydwie mąki i dalej miksować. Dodać wrzące 100 ml mleka. Mieszankę wlać do mleka z wanilią i zagotować. Ostudzić. Kremem budyniowym wysmarować kruchy spód. Na nim ciasno poukładać maliny. Całość można oprószyć cukrem waniliowym.

Tarta z malinami i mascarpone - przepis

Każde ciasto smakuje lepiej z kremem z mascarpone. Nie inaczej jest z tartą z malinami.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 2 jajka

+ 500 g malin

Na początku przygotowujemy kruchy spód tarty. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone nożem masło, sól oraz cukier. Miksujemy, dodajemy jajko, znów miksujemy. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wkładamy razem z papierem do formy i odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy, by nie unosiło się w czasie pieczenia. Najpierw pieczemy przez około 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenia i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Zmiksować serek mascarpone z mlekiem skondensowanym oraz jajkami. Wylać na upieczony spód. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyjąć i ułożyć na kremie maliny jak najciaśniej się da.

Tarty można upiec zarówno ze świeżymi, jak i z mrożonymi malinami. Mrożone owoce wystarczy krótko podpiec razem z kremem. Tarta z mrożonymi malinami smakuje równie pysznie, co ta ze świeżymi owocami.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA