Tarta z malinami to jeden z najlepszych deserów z owocami, jaki można wymyślić. Kwaskowate, soczyste maliny idealnie łączą się z kruchym, maślanym w smaku ciastem. Dobrze połączyć je jeszcze dodatkowo warstwą kremu, czy to budyniowego czy z mascarpone oraz eksperymentować z dodatkami, np. posypką czekoladową, galaretką czy dla najambitniejszych - bezą. Można podawać to ciasto na zimno, można też na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Nikt nie może się oprzeć takiemu deserowi, szczególnie dzieci.
Podstawowy przepis na pyszną tartę ze świeżymi malinami oraz kremem budyniowym wykonanym samodzielnie. Można go też zastąpić gotowym budyniem z proszku i przyrządzić krem o wiele prościej.
Składniki na spód:
Składniki na krem:
+ 500 g malin
Najpierw przygotowujemy kruchy spód. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i szybko mieszamy nożem, żeby mąka z masłem stworzyła coś à la kruszonkę. Dodajemy żółtko, cukier, sól, śmietankę i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, możemy też oprószyć mąką. Rozkładamy równomiernie schłodzone i lekko rozwałkowane ciasto. Ciasto piec przez około 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu wystudzić.
W garnku zagotować 400 ml mleka z ekstraktem waniliowym. W misce utrzeć żółtka z cukrem, wsypać obydwie mąki i dalej miksować. Dodać wrzące 100 ml mleka. Mieszankę wlać do mleka z wanilią i zagotować. Ostudzić. Kremem budyniowym wysmarować kruchy spód. Na nim ciasno poukładać maliny. Całość można oprószyć cukrem waniliowym.
Każde ciasto smakuje lepiej z kremem z mascarpone. Nie inaczej jest z tartą z malinami.
Składniki na spód:
Składniki na krem:
+ 500 g malin
Na początku przygotowujemy kruchy spód tarty. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone nożem masło, sól oraz cukier. Miksujemy, dodajemy jajko, znów miksujemy. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wkładamy razem z papierem do formy i odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy, by nie unosiło się w czasie pieczenia. Najpierw pieczemy przez około 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenia i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Zmiksować serek mascarpone z mlekiem skondensowanym oraz jajkami. Wylać na upieczony spód. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyjąć i ułożyć na kremie maliny jak najciaśniej się da.
Tarty można upiec zarówno ze świeżymi, jak i z mrożonymi malinami. Mrożone owoce wystarczy krótko podpiec razem z kremem. Tarta z mrożonymi malinami smakuje równie pysznie, co ta ze świeżymi owocami.