Pasztet drobiowy od lat gości na polskich stołach, bo to danie pyszne i proste w przygotowaniu. Możemy je stworzyć przy okazji robienia rosołu - wykorzystując mięso i warzywa, których nie chcemy podawać w zupie. Wystarczy zmielić wyciągnięte z bulionu elementy kurczaka czy kaczki oraz włoszczyznę, wzbogacić o kilka dodatków i upiec w piekarniku. Jeśli mamy taką ochotę, możemy zamienić mięso drobiowe na inne lub całkowicie je pominąć i przygotować znakomity pasztet warzywny.
Nieważne, czy zdecydujemy się na pasztet mięsny, czy warzywny, jedno jest pewne - ten z naszego przepisu wyjdzie wam fantastycznie. Skorzystajcie z naszych wskazówek i zachwyćcie żołądki waszych rodzin.
Pasztet drobiowy z naszego przepisu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które bez wątpienia zachwyci waszych najbliższych. Można podać go jako przystawkę na desce mięs i serów, zrobić z niego koreczki lub zaserwować na kanapeczkach wraz z przybitym wykałaczką, małym ogórkiem konserwowym. Propozycji podania jest wiele. Tak samo, jak wersji samego pasztetu, bowiem nie musimy ograniczać się do samego drobiu. Często wykorzystywane jest mięso królika lub wieprzowe. Pysznym rarytasem jest też pasztet z dziczyzny. Jeśli jednak wolimy pozostać przy najprostszym przepisie, ale chcemy wzbogacić smak naszego wypieku, warto przygotować pasztet wieprzowo drobiowy. Istnieje również mnóstwo wersji wegetariańskich i wegańskich pasztetu. Warzywem, które jest często przygotowywane w ten sposób, jest na przykład soczewica. Równie chętnie przyrządza się pasztet z fasoli, selera, ciecierzycy czy pieczarek, a także z kaszy gryczanej lub jaglanej.
Pasztet jest zawsze dobrą opcją, bez względu na to, czy przygotowujemy go na bazie mięsa drobiowego, dziczyzny, czy soczewicy. Wykorzystajcie nasz przepis na pasztet drobiowy i cieszcie się fantastycznym smakiem zarówno podczas śniadania, jak i świątecznego obiadu. Wasi bliscy będą prosili o dokładkę! Smacznego!
Zobacz również: