Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?

Fale Dunaju to znane i uwielbiane przez wszystkich ciasto. Delikatny, puszysty biszkopt z kremem, czekoladą oraz owocami kusi smakiem, a forma ciasta zachwyca - jest dwukolorowe i wygląda jak wzburzone fale, stąd nazwa.

Klasyczne ciasto, jakim jest wypiek o nazwie Fale Dunaju, wygląda, jakby do jego przygotowania potrzebne były niezwykłe umiejętności cukiernicze. Tymczasem to dość nieskomplikowane, wręcz proste do upieczenia ciasto. Charakterystyczne fale powstają w nim dzięki ciężarowi wiśni. Efekt wygląda, jakby był zasługą czarów, dlatego ciasto, mimo że doskonale znane, zawsze wzbudza podziw. I wszystkim smakuje, bo składa się z samych uwielbianych składników – czekolady, biszkoptu, wiśni oraz kremu budyniowego.

Fale Dunaju – przepis

Tradycyjne ciasto Fale Dunaju robimy w trzech kluczowych etapach – przygotowujemy ucierane ciasto, później masę budyniową oraz na koniec polewę czekoladową. W klasycznej wersji do ciasta dodaje się wiśni, z których wcześniej ugotowaliśmy kompot. W ten sposób podzieliliśmy też poniżej składniki potrzebne do przygotowania Fal Dunaju.

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 175 ml oleju
  • 170 g cukru
  • 175 ml mleka (+ jedna łyżka)
  • 3 łyżeczki proszku o pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 350 g wiśni np. z kompotu

Na krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • Na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ucieramy z masłem, aż powstanie puszysta masa. Miksujemy dalej, wlewając porcjami olej. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy mleko. Naprzemiennie wsypujemy do masy maślano-jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Cały czas ucieramy mikserem.

Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 35x24 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wykładamy na formę do pieczenia. Do drugiej dodajemy kakao oraz łyżkę mleka. Mieszamy. Ciasto z dodatkiem kakao układamy na pierwszej warstwie w formie do pieczenia. Wiśnie z kompotu odsączamy na sitku. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko wciskając. Pieczemy ciasto przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Podgrzewamy 350 ml mleka. W kubku mieszamy budyń z resztą mleka oraz cukrem. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy. Uważamy, aby nie powstały grudki. Czekamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło zmiksować, dodawać porcjami ostudzony budyń.  Na wystudzonym placku z wiśniami rozsmarować krem budyniowy. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej (olej można zastąpić masłem) i dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki ciasto, polać po wierzchu czekoladową polewą. Na wierzchu zrobić widelcem wzorek w kształcie fal.

Ciasto Fale Dunaju – z czym zrobić?

Zamiast wiśni do Fal Dunaju można użyć innych kwaśnych owoców, które sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie i powstają z niego charakterystyczne fale. Można użyć np. jabłek, malin czy agrestu. Sprawdzą się też słodsze owoce, np. gruszki, śliwki czy brzoskwinie. W wersji lżejszej zamiast kremu malinowego, można też użyć galaretki. W tej formie ciasto idealnie sprawdzi się na lato. Natomiast jeśli wolimy, by nasze ciasto było jeszcze słodsze do polewy czekoladowej możemy użyć mlecznej czekolady lub dodać do gorzkiej czekolady 2 łyżki kremu czekoladowego.

Zobacz też: Ciasto krówka na dwa sposoby - pieczone i bez pieczenia. Dla fanów pysznych, domowych łakoci

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA