Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?
Klasyczne ciasto, jakim jest wypiek o nazwie Fale Dunaju, wygląda, jakby do jego przygotowania potrzebne były niezwykłe umiejętności cukiernicze. Tymczasem to dość nieskomplikowane, wręcz proste do upieczenia ciasto. Charakterystyczne fale powstają w nim dzięki ciężarowi wiśni. Efekt wygląda, jakby był zasługą czarów, dlatego ciasto, mimo że doskonale znane, zawsze wzbudza podziw. I wszystkim smakuje, bo składa się z samych uwielbianych składników – czekolady, biszkoptu, wiśni oraz kremu budyniowego.
Fale Dunaju – przepis
Tradycyjne ciasto Fale Dunaju robimy w trzech kluczowych etapach – przygotowujemy ucierane ciasto, później masę budyniową oraz na koniec polewę czekoladową. W klasycznej wersji do ciasta dodaje się wiśni, z których wcześniej ugotowaliśmy kompot. W ten sposób podzieliliśmy też poniżej składniki potrzebne do przygotowania Fal Dunaju.
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki
- 3 jajka
- 175 ml oleju
- 170 g cukru
- 175 ml mleka (+ jedna łyżka)
- 3 łyżeczki proszku o pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 350 g wiśni np. z kompotu
Na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 400 ml mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru
- Na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ucieramy z masłem, aż powstanie puszysta masa. Miksujemy dalej, wlewając porcjami olej. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy mleko. Naprzemiennie wsypujemy do masy maślano-jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Cały czas ucieramy mikserem.
Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 35x24 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wykładamy na formę do pieczenia. Do drugiej dodajemy kakao oraz łyżkę mleka. Mieszamy. Ciasto z dodatkiem kakao układamy na pierwszej warstwie w formie do pieczenia. Wiśnie z kompotu odsączamy na sitku. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko wciskając. Pieczemy ciasto przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
Podgrzewamy 350 ml mleka. W kubku mieszamy budyń z resztą mleka oraz cukrem. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy. Uważamy, aby nie powstały grudki. Czekamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło zmiksować, dodawać porcjami ostudzony budyń. Na wystudzonym placku z wiśniami rozsmarować krem budyniowy. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej (olej można zastąpić masłem) i dokładnie wymieszać. Wyjąć z lodówki ciasto, polać po wierzchu czekoladową polewą. Na wierzchu zrobić widelcem wzorek w kształcie fal.
Ciasto Fale Dunaju – z czym zrobić?
Zamiast wiśni do Fal Dunaju można użyć innych kwaśnych owoców, które sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie i powstają z niego charakterystyczne fale. Można użyć np. jabłek, malin czy agrestu. Sprawdzą się też słodsze owoce, np. gruszki, śliwki czy brzoskwinie. W wersji lżejszej zamiast kremu malinowego, można też użyć galaretki. W tej formie ciasto idealnie sprawdzi się na lato. Natomiast jeśli wolimy, by nasze ciasto było jeszcze słodsze do polewy czekoladowej możemy użyć mlecznej czekolady lub dodać do gorzkiej czekolady 2 łyżki kremu czekoladowego.
Zobacz też: Ciasto krówka na dwa sposoby - pieczone i bez pieczenia. Dla fanów pysznych, domowych łakoci
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku