Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Zapiekanki to świetny sposób na prosty obiad, szczególnie jeśli mamy sporą rodzinę lub zapraszamy znajomych na przyjęcie. Składniki na zapiekankę możemy bardzo często znaleźć w naszej lodówce i spiżarni. Musimy zadbać jedynie o przygotowanie "farszu", talarków ziemniaczanych i sosu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 30 minut, odliczając czas gotowania i studzenia ziemniaków. Ponadto nie musimy martwić się, jeśli zostanie nam kilka porcji - możemy odłożyć przyjemność jedzenia na następny dzień, bo odgrzewana zapiekanka smakuje równie wyśmienicie.
Skorzystajcie z naszego przepisu i stwórzcie pyszne danie dla siebie i najbliższych.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem - składniki:
- 1 kg ziemniaków średniej wielkości o jednakowym rozmiarze
- 700 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe, lub mieszane)
- 1 puszka krojonych pomidorów lub pół kartonika passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 50 g masła
- 50 g białej mąki pszennej (ew. ryżowej lub skrobi kukurydzianej)
- 2 szklanki ciepłego mleka
- gałka muszkatołowa
- 150 g startego żółtego sera
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
- bułka tarta
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem - krok po korku:
- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy - możemy zrobić to przy użyciu gąbki. Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę soli. Gotujemy w mundurkach na średnim ogniu. Ile czasu gotować ziemniaki? Od momentu wrzenia, jeszcze przez 7-10 minut. Mają być półtwarde.
- Gdy będą gotowe, wyciągamy je z garnka. Ochłodzone ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki.
- W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy ją z dwiema łyżkami oleju na dużej patelni.
- Gdy cebula będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko razem przez minutę.
- Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Do zawartości patelni dodajemy oregano i wlewamy puszkę pomidorów lub passatę. Gotujemy wszystko przez kilka minut. Mięso powinno być lekko ścięte, aby podczas pieczenia zatrzymało w sobie cały smak.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie beszamelu zgodnie z naszym przepisem: Jak zrobić sos beszamelowy?
- Blaszkę lub brytfannę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy sos mięsny. Następnie wewnątrz układamy warstwy naszej zapiekanki. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków. Całość zalewamy dokładnie beszamelem i posypujemy startym serem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie możemy serwować zapiekankę na talerze.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Gotową zapiekankę możemy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Będzie doskonałym daniem obiadowym, które nasyci każdego głodomora. Warto podać ją w towarzystwie sałatek lub surówek - świetnie sprawdzi się nasza surówka z młodej kapusty lub surówka z marchewki. Warzywa możemy też dodać do środka potrawy.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami będzie znakomita. Warto dodać też lekko podgotowane brokuły czy fasolkę szparagową. Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu, wsypmy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw przed dodaniem reszty składników mięsnego sosu. Mięso możemy całkowicie pominąć i zastąpić je samymi warzywami. Zmiany można dokonać również w kwestii sosu. Beszamel zamieńmy na sos serowy lub skorzystajmy z naszego przepisu jak zrobić sos pieczarkowy.
Jak widzicie, kombinacji składników jest nieskończenie wiele. To, jak finalnie będzie wyglądała i smakowała wasza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zależy od waszych upodobań i inwencji twórczej. Zachęcamy was do przygotowania zapiekanki zgodnie z naszymi wskazówkami. Smacznego!