Tatar z łososia to wykwintna przystawka. Znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród smakoszy sushi. Łosoś słynie z bardzo delikatnego, różowego mięsa, które sprawdzi się zwłaszcza w połączeniu z chrupiącym porem lub szalotką. Wiele osób je tę rybę na surowo w postaci sashimi - pokrojoną w półcentymetrowe plastry. Często na jej bazie przygotowuje się ceviche, czyli sałatkę z surową rybą, "ściętą" sokiem z cytryny lub limonki. My proponujemy posiekać i zaserwować łososia z minimum dodatków.
Przed przystąpieniem do przygotowywania tatara, należy koniecznie zadbać o świeżość ryby. Najlepiej, gdy kupimy ją tego samego dnia, którego chcemy przyrządzać potrawę. Warto też dowiedzieć się, kiedy ryba została dostarczona do sklepu. W ten sposób unikniemy zakupu ryby nieświeżej.
Z dobrą rybą i kilkoma prostymi składnikami stworzycie zachwycający tatar z łososia. Wykorzystajcie nasze wskazówki i przekonajcie się sami, z jak wielkim zachwytem się spotka.
Aby przygotować tatar z łososia, możemy użyć zarówno łososia surowego, jak i wędzonego. Musimy pamiętać jednak, że ten drugi jest bardziej słony, więc należy dodać mniejszej sosu sojowego lub zastąpić go sokiem z cytryny. W tym drugim przypadku kwaśny sok lekko zetnie białko w rybie, ale nie wpłynie na smak potrawy.
W kwestii dodatków wachlarz możliwości jest bardzo szeroki. Pora możemy zastąpić szalotką, cebulką lub szczypiorkiem. Z łososiem idealnie komponować będą się też posiekane kapary, ciemne oliwki i zioła. Warto dodać tymianek lub liście pietruszki czy koperku. Jednak z uwagi na to, że łosoś ma delikatne mięso o charakterystycznym smaku, zachęcamy was, by jeść go z minimum dodatków.
Tatar z łososia, to surowe mięso z dodatkami. Z uwagi na to, że mięso nie jest przetworzone termicznie, powinno się serwować go schłodzonego. Tatar prosto z lodówki zapewni nam też na lepsze doznania smakowe. Jeśli przygotowujemy go tuż przed przyjściem gości i nie mamy wiele czasu na odstawienie przystawki do lodówki, warto schłodzić talerze lub salaterki, na których będzie podany. Przed rozpoczęciem przygotowywania tatara wstawmy naczynia do lodówki. Zanim skończymy, będą miały odpowiednią temperaturę.
Zobacz również: