Pierś z indyka w sosie, czyli pomysł na obiad w wersji nieco bardziej fit

Pierś z indyka w sosie to rewelacyjny pomysł na obiad. Poza samym pieczeniem, jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i wysiłku. To danie możemy zaserwować zarówno jako obiad, jak i podczas imprezy w postaci kąsków na raz. Dlatego zachęcamy was do przygotowania piersi z indyka faszerowanej szpinakiem w waszym domu.

Jak zrobić pierś z indyka w sosie

Indyk jest znanym składnikiem wielu dań obiadowych w wersji fit. My przedstawiamy zdrowszą wersję rolady wieprzowej, którą robi się w bardzo prosty sposób i przy użyciu niewielkiej liczby składników. Potrzebujemy jedynie filetu z indyka, szpinaku, fety i kilku dodatków. Jeśli chcemy mocno odchudzić nasz obiad, możemy pominąć przygotowywanie sosu. Jednak nie polecamy tak radykalnych kroków, bo pierś z indyka faszerowana szpinakiem i fetą idealnie komponuje się z sosem z suszonych pomidorów.

Pierś z indyka w sosie - składniki:

  • 1 filet z piersi indyka (ok. 800 g)
  • ok 300 g liści szpinaku (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pierś z indyka w sosie - krok po kroku:

  1. Szpinak wraz z łyżką oliwy dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Następnie do środka wciskamy przez praskę ząbki czosnku i dodajemy szczyptę pieprzu. Gotujemy jeszcze przez kilka minut i zdejmujemy z ognia.
  2. Kroimy fetę w kostkę i dorzucamy do gorącego, ale nie gotującego się już szpinaku. Łączymy składniki i odstawiamy na bok.
  3. Filet oczyszczamy z wszelkich błonek, a następnie przekrawamy go wzdłuż, nie docinając do końca, tak, aby przypominał otwartą książkę. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Warto najpierw przykryć mięso kawałkiem folii, unikniemy wtedy jego poszarpania (i dodatkowego przyrządu do umycia).
  4. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy przyprawy i tłuszcz po całej powierzchni filetu.
  5. Przestudzony szpinak wykładamy na jedną część indyka. Jeśli kształt nam na to pozwala, skręcamy mięso z nadzieniem tak, aby stworzyć roladę. Jeśli taką formę trudno nam uzyskać, przykrywamy część z farszem drugą stroną filetu. Miejsce łączenia przekłuwamy wykałaczkami. Wtedy nasza konstrukcja się nie rozpadnie.
  6. Roladę wkładamy do brytfanny. Warto posmarować jej powierzchnię oliwą lub zalewą z suszonych pomidorów. Całość pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przypieka, możemy przykryć indyka folią aluminiową.
  7. W międzyczasie przygotowujemy sos. Suszone pomidory siekamy drobno i przekładamy do rondelka. Dodajemy tymianek i przez chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy śmietankę.
  8. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Możemy dodać łyżeczkę mąki wymieszaną z odrobiną zimnej wody, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka.
  9. Gdy nasza rolada jest już upieczona, wyciągamy ją z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie soki wewnątrz mięsa rozejdą się równomiernie i pozostanie ono soczyste.
  10. Gotowego indyka kroimy na plastry o szerokości ok. 1,5 cm, wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Jak podawać pierś z indyka

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem może być podana z puree lub ugotowanymi ziemniakami z koperkiem. Ziemniaki możemy zamienić na kaszę jaglaną, pęczak lub jakąkolwiek inną, którą lubimy. Dobrym dodatkiem będzie też ryż. Poza porcją węglowodanów warto zaserwować świeże warzywa, na przykład surówkę z marchewki lub colesław.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA