Galaretka drobiowa, czyli nóżki w galarecie w odchudzonej wersji [PRZEPIS]

Pyszna galaretka drobiowa to świetna przekąska. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Możemy zajadać się nią w ciągu dnia albo postawić na stole, gdy urządzamy przyjęcie. Na pewno skusi nie tylko fanów klasycznych zimnych nóżek. Sprawdźcie nasz przepis na galaretkę drobiową.

Jak zrobić galaretkę drobiową

Galaretka drobiowa z warzywami nie ma sobie równych. To prosta przystawka, którą możemy wykonać z mięsa i rosołu, które zostały nam na przykład z niedzielnego obiadu. Jeśli mamy już gotowy wywar wraz z mięsem drobiowym i warzywami, omija nas większa część pracy. Wtedy wystarczy tylko rozdrobnić mięso, pokroić warzywa i ponownie podgrzać sam wywar, aby żelatyna mogła zacząć działać.

Pokażemy wam, jak zrobić ten przysmak od podstaw, ale bez długotrwałego przygotowywania rosołu. Zapoznajcie się z naszymi wskazówkami i samodzielnie wykonajcie znakomitą galaretkę drobiową.

Galaretka drobiowa - składniki:

  • 300 g mięsa drobiowego (na przykład 1 pierś lub 3 udka z kurczaka)
  • gotowy bulion lub woda z kostką rosołową
  • żelatyna (7 łyżeczek na 1 litr bulionu)
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • listki pietruszki do dekoracji

Galaretka drobiowa - krok po kroku:

  1. Mięso, obraną marchewkę i opcjonalnie kostkę rosołową wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą lub bulionem tak, by wszystko było zatopione 2 cm poniżej jej powierzchni.
  2. Ustawiamy naczynie na średnim ogniu do momentu wrzenia, potem zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut w zależności od części kurczaka. Po 20 minutach warto naciąć mięso i sprawdzić, czy wewnątrz jest gotowe. Podczas gotowania pamiętajmy o zbieraniu szumowin, jeśli się pojawią.
  3. Ugotowane mięso studzimy, a następnie oddzielamy od skóry i kości i rozdrabniamy przy użyciu palców, dwóch widelców lub po prostu kroimy nożem.
  4. Marchewkę możemy wyciągnąć wcześniej, jeśli wolimy bardziej al dente. Gdy to zrobimy, pozwalamy jej ostygnąć, a następnie kroimy w kostkę lub półplasterki.
  5. W małym garnuszku gotujemy jajka na twardo. Jak ugotować jajko na twardo? Najlepiej posiłkować się oddzielnym przepisem. Gdy jajka będą gotowe, odlewamy wodę z garnuszka i wlewamy zimną. W ten sposób szybciej się ochłodzą. Następnie obieramy i kroimy je na małe kawałki.
  6. Kukurydzę i groszek przekładamy na sitko, aby obciekły z zalewy. Listki pietruszki myjemy pod zimną wodą i osuszamy.
  7. Wywar przecedzamy przez sitko. W ten sposób pozbędziemy się resztek szumowin. Dodajemy do środka żelatynę. Warto ją wcześniej rozrobić z zimną wodą, aby uniknąć powstawania grudek.
  8. Przystępujemy do składania wszystkiego w całość. Na dnie salaterek lub jednego większego naczynia układamy kilka listków pietruszki i resztę składników. Możemy ułożyć je warstwowo lub wymieszać wszystko ze sobą. Warzywa, jajka i mięso powinny zajmować nieco więcej niż połowę objętości naczynia, ale nie wolno przesadzić, ponieważ galaretka może się rozpadać.
  9. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Pozostawiamy na kilkanaście minut, by galaretki przestygły, po czym wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aż stężeją. Gdy to się stanie, wkładamy widelec lub nóż przy samej ściance salaterki i delikatnie podważamy naszą galaretkę. Przykrywamy salaterkę talerzykiem, a następnie odwracamy ją do góry dnem. Galaretki drobiowe gotowe!

Jak podawać galaretkę drobiową

Galaretkę drobiową, tak jak każdą inną jej wersję, serwujemy na zimno. Wyższa temperatura rozpuści żelatynę i sprawi, że całość będzie się rozpadać. W zależności od tego, czy użyliśmy kilku salaterek czy jednej, większej foremki, możemy w różny sposób podać danie naszym gościom. Ciekawie wyglądają galaretkowe babki ułożone na podłużnym talerzu lub schodki z grubszych plastrów zaprezentowane na desce wędlin.

Najczęstszymi dodatkami do tej przystawki są ocet, najlepiej jabłkowy, oraz sok z cytryny. Do tego można podać posmarowane masłem kromki chleba lub kilka grzanek.

Galaretka drobiowa z jajkiem i warzywami

Możemy również wypróbować inne kombinacje warzywno-mięsne. Zamiast kurczaka użyjmy mięsa kaczki, gęsi albo wieprzowego. Pamiętajmy tylko, że czas gotowania się wtedy zmienia. Do środka można też dodać podsmażoną cebulkę, pora, seler lub marynowane mini kukurydze.

Galaretki drobiowe świetnie smakują również z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo (może być przepiórcze) i warzyw. Dodajemy je wedle uznania.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA