Chili con carne - co to jest?
Chili con carne w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu ostrą paprykę z mięsem. Potrawa pochodzi z pogranicza Meksyku i Teksasu i jest jednym z najpopularniejszych dań tzw. kuchni "tex-mex".
To proste danie często jest serwowane w restauracjach typu fast food. Kuchnia meksykańska staje się coraz popularniejsza w naszym regionie, aczkolwiek nie jest jeszcze tak popularna jak w Ameryce Północnej. Tam bardzo często można spotkać chili w menu restauracji.
Chili con carne składa się głównie z cebuli, czosnku, pomidorów, papryki, mielonego lub siekanego mięsa i dużej ilości ostrej papryki chili. Do dania dodaje się często również czerwoną fasolę lub kukurydzę. Z czym podawać chili con carne? W naszym regionie najczęściej serwuje się to danie z pieczywem, ale może być również podane z ryżem lub tortillą.
Prawdziwe chili con carne - składniki
- ok. 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- oliwa z oliwek
- duża cebula
- czosnek (ok. 2-3 ząbki lub czosnek mielony)
- puszka pomidorów bez skórek
- 2 czerwone papryki
- ok. 100-150 g czerwonej fasoli
- zioła (oregano, majeranek, rozmaryn)
- przyprawa chili
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki lub starty ser do posypania dania
Jak zrobić chili con carne - krok po kroku:
- Rozgrzewamy na patelni oliwę.
- Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jedno i drugie dodajemy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy aż do zeszklenia.
- Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę.
- Całość doprawiamy przyprawami: papryką chili, ziołami czy np. kminem rzymskim.
- Kiedy widzimy, że mięso zaczyna się przysmażać, dodajemy pomidory. Jeśli zdecydujemy się na świeże, musimy je wcześniej sparzyć i pozbawić skórki. Pomidory z puszki po prostu wylewamy na patelnię i ewentualnie rozdrabniamy.
- Całość mieszamy i doprawiamy paroma szczyptami soli oraz pieprzu. Możemy również dodać łyżeczkę cukru.
- Zmniejszamy płomień pod patelnią. Pod przykryciem gotujemy wszystko przez ok. 20 minut. Kontrolujemy proces gotowania i uważamy, aby nasze chili się nie przypaliło.
- Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. W tym samym czasie można dodać do dania również czerwoną fasolę. Możemy ją wcześniej ugotować sami lub dodać fasolę z puszki.
- Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość raz jeszcze i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
- Podczas podgotowywania możemy dolewać do całości nieco wody. Gdy chili con carne osiągnie satysfakcjonującą nas konsystencję, jest gotowe do podania. Porcję na talerzu obsypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub startym serem.
Domowe chili con carne
Jak podawać chili con carne? Danie możemy podawać w połączeniu z ryżem lub nachos. Możemy również podsmażyć tortille i podawać chili razem z pysznym plackiem. Dla dekoracji możecie użyć natki pietruszki, jak w naszym przepisie. Całość możemy skroplić paroma kroplami soku z limonki.
Chili con carne świetnie sprawdzi się również jako dip na imprezę. Możemy również łączyć je z kwaśna śmietaną lub guacamole.