Przepisów na ciasto na naleśniki jest mnóstwo. Każdy ma swoje sposoby na to jak przygotować idealne ciasto. Jest to mieszanka kilku podstawowych składników, które znajdują się chyba w każdej kuchni. Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujemy jedynie odrobiny mąki, paru jajek, mleka i soli. To tyle!
Jeśli jednak chcecie, by były jeszcze smaczniejsze, dodajcie do ciasta również nieco masła i wody gazowanej. Nadadzą naleśnikom elastyczności i puszystości. Ciasto warto również odstawić na około pół godziny, dzięki czemu
Każdy ma swoje upodobania dotyczące wyglądu ciasta na naleśniki. Niektórzy lubią, gdy jest bardzo cienkie, inni wolą puszyste naleśniki na kształt amerykańskich pancakes. Możemy je także przyrządzać na słodko lub słono. Naleśniki można również dowolnie składać. Możemy je na przykład zwinąć w rulony lub też złożyć na ćwiartki albo połówki.
Po usmażeniu naleśników możemy przystąpić do napełniania ich farszem. Wystarczy na ich środku wyłożyć wybrane przez nas dodatki i zawinąć w dowolny sposób. Jeśli chcemy przygotować naleśniki w wersji słodkiej do naszego ciasta przed smażeniem możemy dodać odrobinę cukru (może być również cukier waniliowy lub cukier i odrobinę olejku waniliowego). Do smażenia najlepsza będzie specjalna patelnia do naleśników z cienkim dnem i niskimi brzegami.
Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami uda wam się przygotować wspaniałe naleśniki. Życzymy powodzenia i smacznego!