Jak zrobić ciasto na naleśniki? Pokażemy wam jak przygotować idealne ciasto naleśnikowe

Ciasto na naleśniki to wbrew pozorom nie taka trudna sztuka. Niestety, naprawdę dobry przepis na ciasto naleśnikowe jest na wagę złota. By naleśniki były idealnie elastyczne, do ciasta należy dodać masła oraz odstawić je na około pół godziny. Podpowiadamy wam, jak przygotować pyszne naleśniki, więc zacznijmy od przepisu na ciasto naleśnikowe.
Zobacz wideo

Dobre ciasto na naleśniki

Przepisów na ciasto na naleśniki jest mnóstwo. Każdy ma swoje sposoby na to jak przygotować idealne ciasto. Jest to mieszanka kilku podstawowych składników, które znajdują się chyba w każdej kuchni. Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujemy jedynie odrobiny mąki, paru jajek, mleka i soli. To tyle!

Jeśli jednak chcecie, by były jeszcze smaczniejsze, dodajcie do ciasta również nieco masła i wody gazowanej. Nadadzą naleśnikom elastyczności i puszystości. Ciasto warto również odstawić na około pół godziny, dzięki czemu

Każdy ma swoje upodobania dotyczące wyglądu ciasta na naleśniki. Niektórzy lubią, gdy jest bardzo cienkie, inni wolą puszyste naleśniki na kształt amerykańskich pancakes. Możemy je także przyrządzać na słodko lub słono. Naleśniki można również dowolnie składać. Możemy je na przykład zwinąć w rulony lub też złożyć na ćwiartki albo połówki.

Ciasto na naleśniki - składniki:

  • ok. 250 ml mleka
  • ok. 190 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 40 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • masło klarowane lub olej roślinny (najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy)
  • sól

Przepis na ciasto na naleśniki - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy głęboką miskę. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę i roztopione, przestudzone masło. Dodajemy szczyptę soli.
  2. Całość ubijamy albo miksujemy za pomocą miksera. Nie przestajemy, dopóki nie otrzymamy gładkiego ciasta.
  3. Ciasto odstawiamy na około pół godziny.
  4. Patelnię naleśnikową natłuszczamy olejem lub masłem klarowanym, a następnie porządnie rozgrzewamy.
  5. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe. Możemy użyć do tego małej chochelki albo przelewać ciasto z dzbanka.
  6. Każdego naleśnika smażymy przez kilka minut. Musimy zwracać uwagę na stopień wysmażenia tak, aby przewrócić go w odpowiednim momencie na druga stronę. Naleśnik z każdej strony powinien być usmażony na rumiany kolor.
  7. Naleśniki po usmażeniu są gotowe do podania.

Ciasto na naleśniki

Po usmażeniu naleśników możemy przystąpić do napełniania ich farszem. Wystarczy na ich środku wyłożyć wybrane przez nas dodatki i zawinąć w dowolny sposób. Jeśli chcemy przygotować naleśniki w wersji słodkiej do naszego ciasta przed smażeniem możemy dodać odrobinę cukru (może być również cukier waniliowy lub cukier i odrobinę olejku waniliowego). Do smażenia najlepsza będzie specjalna patelnia do naleśników z cienkim dnem i niskimi brzegami.

Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami uda wam się przygotować wspaniałe naleśniki. Życzymy powodzenia i smacznego!

Więcej o: