Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Przepis na pyszne ciasto sezonowe z owocami

Ciasto ze śliwkami przywołuje wiele wspomnień. Gości zazwyczaj na naszych stołach w letnie niedzielne popołudnia.To doskonały deser dla najmłodszych. Śliwki nadają się świetnie do domowych wypieków. Poza pysznym smakiem mają również wiele cennych wartości odżywczych. Jak zrobić ciasto śliwkowe? Przepis znajdziecie poniżej.
Zobacz wideo

Jakie ciasto ze śliwkami?

Sezon na śliwki trwa w Polsce od lipca do września. W tym czasie wielu z nas z przyjemnością zabiera się za przyrządzanie różnych przetworów czy deserów ze śliwkami. W tym czasie w kuchni królują przede wszystkim powidła ze śliwek i ciasto ze śliwkami - klasyczny deser w naszym regionie.

Śliwki sprawdzają się świetnie w niemal każdym rodzaju ciasta. Najpopularniejszym jego rodzajem jest zwykłe i proste do przygotowania ciasto ucierane, choć również ciasto drożdżowe ze śliwkami smakuje wyśmienicie. Często słyszy się również o kruchym cieście na kształt szarlotki ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami możemy udekorować również kruszonką. Popularne są także wypieki, w których śliwki łączy się z bezą. Śliwki świetnie pasują także do serników czy ciast jogurtowych. Do śliwek na cieście świetnie pasuje masa budyniowa, galaretka czy niezawodna kruszonka.

Jak kłaść śliwki na ciasto? Śliwki możemy układać dowolnie, wszystko zależy od naszej kreatywności. Możemy upiec ciasto z nadzieniem śliwkowym lub ze śliwkami na wierzchu. Musimy pamiętać o odpowiednim pokrojeniu śliwek. Najczęściej kroimy je połówki (wtedy śliwki kładziemy na cieście skórką do dołu) lub na ćwiartki (które można układać dowolnie).

Jak zrobić ciasto ze śliwkami - składniki

  • Ok. 1 kg śliwek węgierek
  • Ok. 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis na ciasto ze śliwkami - krok po kroku

  1. Śliwki myjemy na durszlaku. Dokładnie opłukujemy je, by pozbyć się z powierzchni skórki wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Następnie rozkrawamy je wzdłuż na połówki. Usuwamy z nich pestki.
  3. Przechodzimy do ciasta. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) wkładamy do głębokiej miski, dodajemy do niego cukier puder. Całość ucieramy ok. 10 minut lub do momentu, kiedy otrzymamy puszystą, białą masę. Możemy to robić ręcznie lub za pomocą miksera.
  4. Nie przerywając miksowania do ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Po dodaniu każdego miksujemy porządnie, żeby ciasto się nie zważyło.
  5. Następnie dodajemy stopniowo również mąkę, łyżeczka po łyżeczce. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy wcześniej przesiać przez sito.
  6. Przygotowujemy sobie blaszaną formę na ciasto. Nacieramy ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Możemy ją również wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Następnie na jego wierzchu wykładamy owoce.
  8. Jak ułożyć śliwki na cieście? Układamy je ściśle obok siebie i przecięciem do góry. Śliwki możemy również posypać cukrem (może być zwykły lub brązowy).
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jak długo piec kruche ciasto ze śliwkami? Pieczemy je przez ok. 60 minut.
  10. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Kiedy ostygnie, możemy je udekorować cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podania.

Ciasto ze śliwkami

Gotowe ciasto ze śliwkami możemy podawać bez dodatków lub z porcją lodów śmietankowych. To doskonały deser na rodzinne popołudnie. Z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Mamy nadzieję, że dzięki niemu przyrządzicie wspaniały deser. Powodzenia!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.