Sezon na śliwki trwa w Polsce od lipca do września. W tym czasie wielu z nas z przyjemnością zabiera się za przyrządzanie różnych przetworów czy deserów ze śliwkami. W tym czasie w kuchni królują przede wszystkim powidła ze śliwek i ciasto ze śliwkami - klasyczny deser w naszym regionie.
Śliwki sprawdzają się świetnie w niemal każdym rodzaju ciasta. Najpopularniejszym jego rodzajem jest zwykłe i proste do przygotowania ciasto ucierane, choć również ciasto drożdżowe ze śliwkami smakuje wyśmienicie. Często słyszy się również o kruchym cieście na kształt szarlotki ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami możemy udekorować również kruszonką. Popularne są także wypieki, w których śliwki łączy się z bezą. Śliwki świetnie pasują także do serników czy ciast jogurtowych. Do śliwek na cieście świetnie pasuje masa budyniowa, galaretka czy niezawodna kruszonka.
Jak kłaść śliwki na ciasto? Śliwki możemy układać dowolnie, wszystko zależy od naszej kreatywności. Możemy upiec ciasto z nadzieniem śliwkowym lub ze śliwkami na wierzchu. Musimy pamiętać o odpowiednim pokrojeniu śliwek. Najczęściej kroimy je połówki (wtedy śliwki kładziemy na cieście skórką do dołu) lub na ćwiartki (które można układać dowolnie).
Gotowe ciasto ze śliwkami możemy podawać bez dodatków lub z porcją lodów śmietankowych. To doskonały deser na rodzinne popołudnie. Z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na ciasto ze śliwkami. Mamy nadzieję, że dzięki niemu przyrządzicie wspaniały deser. Powodzenia!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!