Falafel co to?
Falafele to całe kotleciki w kształcie kulek smażone w głębokim oleju. W ich skład wchodzi głownie zmiksowana cieciorka, przyprawiona świeżymi ziołami, sezamem i dowolnymi przyprawami (przede wszystkim kuminu). Mogą być wykonywane również z nasion bobu, wtedy ich środek ma charakterystyczny, intensywny zielony kolor.
Falafel to bardzo popularne danie kuchni arabskiej. Często podawane w naszym regionie w formie fast foodu oraz jako wegańska lub wegańska alternatywa kebabu. Jest to doskonały dodatek do hummusu, kiszonek czy wrapów.
Falafel najlepiej smakuje w połączeniu z czosnkiem, świeżą natką pietruszki, kuminem i kolendrą. Można go serwować praktycznie o każdej porze dnia i z dodatkiem wielu składników. Falafele są bardzo uniwersalne i łatwo łączą się z wieloma daniami. Z zewnątrz panierka falafela jest dość twarda i chrupiąca. Środek zaś jest miękki i nieco kruchy.
Jak zrobić falafel - składniki:
- ok. 500 g suchej ciecierzycy
- sól
- cebula
- czosnek
- świeża natka pietruszki lub kolendra
- ok. 1/2 litra oleju do smażenia (dobry będzie olej słonecznikowy lub rzepakowy
- sól, pieprz
- kumin, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa
Przepis na falafele - krok po kroku
- Ciecierzycę przygotowujemy dzień wcześniej. Wsypujemy ją do głębokiego garnka i zlewamy dużą ilością zimnej wody. Poziom wody powinien o kilka centymetrów przewyższać cieciorkę. Zostawiamy ją w tak na całą noc.
- Na drugi dzień odcedzamy ciecierzycę i przekładamy ją do dużej miski.
- Kroimy w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy do ciecierzycy w misce. Całość solimy. Możemy również dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wszystko razem blendujemy.
- Dokładne miksujemy wszystkie składniki ze sobą przez kilka minut. Masa będzie gotowa, gdy będzie jednolita i głądka.
- Siekamy drobno naszą natkę pietruszki. Dodajemy ją do masy z cieciorki. To samo robimy z przyprawami. Możemy ich dodać wedle naszego uznania.
- Nabieramy masę z miski i formujemy małe kuleczki nieco mniejsze niż piłeczka do ping ponga. Uformowane falafele odkładamy na bok.
- Olejem napełniamy garnek lub głęboką patelnię. Rozgrzewamy go do ok. 160 stopni Celsjusza.
- Po rozgrzaniu oleju falafele wkładamy partiami. Nie może ich być za dużo, bo zbyt słabo się przyrumienią.
- Ile smażyć falafele? Smażymy falafele ok. 3 minuty z każdej strony. Falafele będą gotowe, gdy osiągną intensywny złoty brązowy kolor.
- Po smażeniu odstawmy je na chwilę na grubą warstwę ręcznika papierowego i osuszmy ich skórkę z nadmiaru oleju. Po chwili falafele są gotowe do podania.
Falafele - jak podawać?
Falafele podajemy wedle uznania. Mogą być podawane jako alternatywna do klasycznych kotletów mięsnych i serwowane z puree ziemniaczanym i surówką. Możemy też wybrać formę bardziej egzotyczną i spróbować przygotować tradycyjne danie arabskie. Możemy podać falafele razem z kiszoną cukinią, selerem, ogórkami lub karczochami. Możemy również przygotować specjalnie na tą okazję domowy hummus. Możemy również utworzyć coś na kształt wrapa lub podawać z chlebkiem pita.
Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu. Mamy nadzieje, że uda wam się przygotować pyszne dania według naszych rad i wskazówek. Smacznego oraz powodzenia!