Pasta guacamole to tradycyjny przysmak pochodzący z Ameryki Południowej. Ten popularny dip pochodzi z Meksyku, a jego początki sięgają czasów azteckich. Nazwa guacamole oznacza po prostu "sos z awokado". Rzeczywiście, można guacamole nazwać sosem, choć teraz bardziej używane są określenia pasta z awokado czy po prostu dip.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie guacamole. Popularnymi dodatkami do pasty są na przykład pomidory (świeże lub suszone), ostra papryka, cebula, czosnek czy ulubione przyprawy. Receptura na guacamole, zyskując coraz większą popularność w różnych regionach świata, ewoluowała i przez to sposoby jej przyrządzania oraz podawania zmieniły się.
Guacamole możemy podawać na wiele sposobów. Jest to bardzo uniwersalny przysmak, który komponuje się z wieloma składnikami. Do czego podawać guacamole? To prosty przysmak do przygotowania na przykład na imprezę. Świetnie sprawdzi się ze słonymi chipsami, nachosami lub po prostu grzankami. Guacamole to również świetny sos, nadaje się do domowego burrito albo taco.
Guacamole możemy wzbogacić drobno posiekaną papryką, ostrą papryką lub dowolnego rodzaju cebulą. Z przypraw możemy dodawać te pikantne, chili, pieprz cayenne czy na przykład curry, kurkuma lub imbir. Do pasty z awokado świetnie będą pasować również zioła. Mięta, rozmaryn czy majeranek odświeżą sprawię, że smak naszej pasty stanie się bardziej intensywny.
Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na guacamole i wypróbowania naszych rad. Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi przygotujecie doskonałą pastę z awokado, która będzie przebojem wśród przekąsek na waszej imprezie. Smacznego!