Jak zrobić jajka faszerowane? To efektowne danie jest prostsze niż myślisz

Nadziewane jajka? Czemu nie! To świetne danie nadające się zarówno na wielkanocny stół jak i jako przekąska na imprezę. To danie, przy którym możemy puścić wodze fantazji i utworzyć dowolne nadzienia do jajek. Samo przygotowanie jajek jest również bardzo proste. Pokażemy wam jak przygotować jajka faszerowane i postaramy się was zainspirować do faszerowania jajek na swój sposób
Zobacz wideo

Jak się robi jajka faszerowane?

Jajka faszerowana to świetna szybka przekąska praktycznie na każdą okazję. Doskonale sprawdzą się na Wielkanoc, a także na uroczystym przyjęciu, domowej prywatce czy jako przystawka przy rodzinnym obiedzie. Składniki, które zastosujemy do faszerowania naszych jajek, zależą od naszych ulubionych smaków. Mamy tu dużą dowolność.

W tej roli świetnie sprawdzą się wszelkie pasty, gęste i kremowe sałatki czy składniki z dodatkiem np. majonezu, który skutecznie zwiąże wszystkie dodatki. Nasz farsz do jajek możemy byś słony, bardziej ziołowy lub ostry.

Jak udekorować jajka faszerowane?

Sam farsz jest swojego rodzaju dekoracją. To on ożywia wygląd ugotowanego jajka. Jajka faszerowane możemy podać bez skorupki lub w skorupce. Możemy wydrążyć środek, pozbawić jajko całkowicie żółtka i dodać je do farszu lub położyć farsz na żółtku.

Nadzienie możemy udekorować przyprawami. Świetnie sprawdzą się te nadające kolor, jak kurkuma, curry, czerwona papryka czy różne odmiany pieprzu. Doskonale nadają się również świeże zioła. Rozmaryn, majeranek czy bazylia wzbogacą smak i aromat naszych jajek faszerowanych oraz ozdobią talerz. Do udekorowania jajek możemy wykorzystać również ser, który nadaje się do wielu potraw. Wystarczy wybrać jego ulubiony rodzaj i obficie zetrzeć na talerz.

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami - składniki:

  • 4 duże jaja
  • 4 pieczarki
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • kiełki (dowolny rodzaj)
  • majonez

Jak faszerować jajka? - krok po kroku:

  1. Gotujemy jajka na twardo według tradycyjnego przepisu (więcej na ten temat: Jak ugotować jajko na twardo? Sprawdzone porady i przepis, dzięki którym zawsze wyjdzie wam perfekcyjnie). Studzimy je i obieramy ze skorupki.
  2. Obrane jajka przekrawamy wzdłuż na dwie równe połówki.
  3. Delikatnie wydrążamy żółtka z ich środka i przekładamy do oddzielnego naczynia.
  4. Pieczarki myjemy i oczyszczamy z błonek. Siekamy je bardzo drobno lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  5. Podsmażamy je na z dodatkiem oliwy na patelni. Dodajemy do nich posiekany ząbek czosnku.
  6. Pieczarki dodajemy do wydrążonych żółtek. Całość dokładnie mieszamy. Żółtka powinny się skruszyć.
  7. Do całości dodajemy kilka łyżek majonezu. Jego ilość jest dowolna. Pamiętajmy jednak by nie dodać go w nadmiarze. Powinien związać ze sobą wszystkie składniki i utworzyć z nich kremową sałatkę.
  8. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i innymi przyprawami.
  9. Drobno siekamy natkę pietruszki.
  10. Małą łyżeczką nabieramy farsz i dodajemy go do miejsc po żółtkach. Wyrównujemy go z linią brzegu jajka. Następnie kładziemy odrobinę kiełków i przykrywamy je kolejną łyżeczką farszu. Przechodzimy do kolejnych połówek jajek.
  11. Przygotowane w ten sposób jajka faszerowane posypujemy posiekaną natką pietruszki (ten krok można pominąć lub - jeśli się spieszymy - po prostu udekorować pietruszką wierzch jajek).
  12. Gotowe jajka faszerowane podajemy na talerzyku lub półmisku.

Faszerowanie jajek

To nie jedyny sposób na przygotowanie jajek faszerowanych. Możemy użyć również takich składników jak: świeże pomidory, awokado, zielony groszek, słodka papryka, ogórki świeże lub konserwowe.

Jajka faszerowane dobrze się komponują również z dodatkiem ryb, zwłaszcza wędzonego łososia (by zrobić jajka faszerowane łososiem, miksujemy rybę z żółtkami i majonezem lub serkiem kremowym na pastę, którą następnie wypełniamy białka). Możemy również skorzystać z pasty rybnej albo z kawałków świeżej ryby np. tuńczyka. Szynka, podsmażony boczek lub drobno pokrojona kiełbasa również świetnie spiszą się jako farsz. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu i do przygotowywania swoich wyjątkowych kombinacji jajek faszerowanych. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA