Zupa kapuśniak
Kapuśniak możemy przygotować zarówno z kapusty kiszonej, jak i świeżej. Wersję z kapustą kiszoną należy gotować dłużej, niż ze słodkiej kapusty. Warto jednak poświęcić ten czas i uzbroić się w cierpliwość, ponieważ kapuśniak z kiszonej kapusty uchodzi za smaczniejszy. Możemy użyć również kilku rodzajów bulion:, mięsnego z żeberek, z wędzonego boczku lub - gdy chcemy przygotować obiad wegetariański - wywaru grzybowego. W Polsce ta zupa jest szczególnie popularna w rejonach górskich. Zwana jest tam również kwaśnicą. Słowacy za to mówią na nią kapustnica. Przygotowanie kapuśniaku zajmie wam maksymalnie 45 minut, a przepis na tę zupę nie jest bardzo skomplikowany.
Należy pamiętać, że kapuśniak nie jest potrawą lekkostrawną. Ze względu na dużą zawartość mięsa nie powinny go spożywać osoby z wysokim poziomem cholesterolu.
Jak ugotować kapuśniak - składniki:
- ok. 500 g żeberek
- duża cebula
- ok. 100 g boczku
- 4 ziemniaki
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
Jak zrobić kapuśniak - krok po kroku:
- Dokładnie oczyszczamy żeberka i myjemy je pod bieżącą wodą.
- Przygotowujemy sobie duży garnek, do którego wkładamy żeberka poporcjowane na mniejsze kawałki. Garnek zalewamy wodą tak, by przykrywał żeberka w całości. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 45 minut.
- Całą cebulę lekko opalamy nad płomieniem. Wrzucamy ją do żeberek. Aby wzbogacić wywar, możemy również dodać świeżą marchew, selera lub pietruszkę.
- Obieramy ziemniaki i dokładnie je myjemy. Kroimy je w kostkę i dodajemy do gotujących się żeberek.
- Następnie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz wedle uznania. Jeśli posiadamy pieprz w ziarnach, możemy również dodać go do dania.
- Jeśli zdecydowaliście się na dodanie pietruszki, selera i marchewki, wyciągnijcie je po upływie ok. 30 minut z wywaru. To samo należy zrobić z cebulą.
- Czas na kapustę. Płuczemy ją na sitku i siekamy na drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do wywaru.
- Boczek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatkowego tłuszczu smażymy, aż się zarumieni.
- Z patelni ściągamy boczek i dodajemy go do wywaru.
- Tłuszcz z boczku posłuży nam do przygotowania zasmażki do zupy. Dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Na patelnie dodajemy również parę łyżek wywaru. Po zgęstnieniu, zasmażkę dodajemy do wywaru.
- Zwiększamy płomień pod garnkiem i całość gotujemy razem przez ok. 10 minut lub do momentu wrzenia. Po przestudzeniu kapuśniak jest gotowy do podania.
Domowy kapuśniak
Przepis na kapuśniak nie jest skomplikowany. Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość. Różnorodność składników wymaga bowiem długiego procesu gotowania. Tylko w ten sposób w naszej zupie zatrzymają się wszystkie aromaty oraz smak. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu podczas przygotowywania własnego kapuśniaku.
Zobacz również:
Magda Gessler radzi, jak ugotować dobrą zupę. Podpowiada, żeby nie kupować włoszczyzny
Jak zrobić zasmażkę? Podpowiadamy jak należycie zagęścić sos [PRZEPIS]
Zupa grochowa wojskowa - przepis na sycącą zupę na zimne dni