Jak zrobić idealne kluski śląskie? Wystarczą zaledwie cztery tanie składniki [PRZEPIS]

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, do ogólnopolskiej kuchni "przybyły" ze Śląska. To tam najpierw kusiły swoich zwolenników, by stać się jednym z najbardziej tradycyjnych dań z naszego kraju. Przyrządzanie klusek śląskich to dla niektórych zmora, a dla innych bułka z masłem. Pokażemy wam szybki i łatwy przepis na kluski śląskie.
Zobacz wideo

Kluski śląskie

Kluski śląskie składają się przede wszystkim z ziemniaków i mąki. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że wychodzą z jednej strony puszyste i miękkie, a z drugiej odpowiednio zwarte. To, co najbardziej charakterystyczne w kluskach śląskich, to ich wygląd. Mają kształt lekko spłaszczonych kulek z wgłębieniem w środku.

Co do klusek śląskich? Kluski podawać możemy na wiele sposobów. Najczęściej są dodawane do dań mięsnych. Najlepiej komponują się z sosem pieczeniowym, grzybowym czy pomidorowym. Kluski śląskie pasują również doskonale do gulaszu, leczo albo do różnego rodzaju dań z kapusty. Śląskie kluski mogą być również podawane jak pierogi. Wystarczy okrasić je odrobiną masła, słoniny lub podsmażonej cebuli. Nierzadko są również podawane na słodko z cukrem, słodką śmietaną albo konfiturami.

Jak zrobić kluski śląskie - składniki

  • ok. 500 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól

Kluski śląskie - krok po kroku

  1. Obieramy ziemniaki, a następnie je gotujemy. Po odcedzeniu należy je rozgnieść lub zmielić w maszynce. Ziemniaki odstawiamy, aby odparowała z nich woda. Powinny też nieco ostygnąć, a jeszcze lepiej zrobić się całkowicie zimne.
  2. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i solimy. Całość ugniatamy i wyrabiamy na delikatne ciasto.
  3. Formujemy z ciasta dużą kulę. Następnie odrywamy od niej mniejsze kawałki i kształtujemy z nich lekko spłaszczone kulki. Nie zapominajmy o charakterystycznym wgłębieniu na ich środku - robimy je za pomocą palca. Gotowe kluski odkładamy na bok, np. na obsypaną mąką stolnicę i przykrywamy kluski czystą ściereczką.
  4. Przygotowujemy duży garnek (ok. 5 litrów pojemności), w którym zagotowujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje, solimy ją.
  5. Zmniejszamy płomień pod garnkiem do minimum i delikatnie wkładamy kluski do gorącej wody. Od czasu do czasu całość mieszamy i pilnujemy, aby woda się nie zagotowała. W przeciwnym razie kluski mogą stać się poszarpane. Ile gotować kluski śląskie? Gotujemy je ok. 10-12 minut.
  6. Po tym czasie wyławiamy kluski z wody. Możemy użyć do tego łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki stołowej.
  7. Po ugotowaniu kluski są gotowe do podania.

Przepis na kluski śląskie

Dzięki temu przepisowi możemy przygotować dowolną ilość klusek. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach - na 3/4 objętości ziemniaków przypada 1/4 objętości mąki. Zachowując te proporcje, możemy gotować bez odmierzania składników. Kluski śląskie to uniwersalne danie, które można zastosować jako dodatek do wielu potraw. Na Śląsku najczęściej podawane są z tradycyjną roladą.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na kluski śląskie. Dzięki niemu nauczycie się jak przygotować pyszne danie obiadowe. Gotowanie klusek śląskich wcale nie jest takie trudne i skomplikowane, jak by mogło się wydawać. Korzystajcie z naszego przepisu i twórzcie własne połączenia z kluskami śląskimi. Smacznego!

Zobacz również:

Jak zrobić pyzy?

Przepis na kotlety ziemniaczane. Dobrze wykorzystaj ziemniaki, które zostały z obiadu!

Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.