Jak zrobić pastę jajeczną? Prosty i szybki przepis na pastę z jajek do kanapek i nie tylko

Pasta jajeczna to klasyczny dodatek do śniadań i przekąsek. Do jej przygotowania możecie wykorzystać nadmiar ugotowanych na twardo jajek. W tym przepisie pokażemy wam, jak zrobić pastę jajeczną, jak ją podawać i do czego będzie najlepiej pasować. Zapoznajcie się z naszym przepisem na pastę jajeczną.
Zobacz wideo

Jak zrobić pastę jajeczną?

To bardzo proste. Podstawowym składnikiem pasty jajecznej są oczywiście jajka. W połączeniu z kilkoma podstawowymi i łatwo dostępnymi składnikami możemy stworzyć doskonałą pastę. Jajka wystarczy ugotować i rozgnieść lub utrzeć. Możemy je doprawić jak lubimy. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól i pieprz. Ale to nie jedyne składniki, które podkręcą smak naszej pasty. Mile widziane są również zioła i warzywa. Świetnie będzie pasował np. rozmaryn, majeranek albo ziele angielskie. Z pozostałych zielonych dodatków, możemy wykorzystać świeży szczypiorek, rzeżuchę, koperek, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę.

Co do pasty jajecznej? -  składniki:

  • ok. 4-5 jajek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • wybrane zioła
  • odrobina musztardy

Pasta jajeczna - krok po kroku:

  1. Na samym początku gotujemy jajka na twardo. Stosujemy do tego tradycyjny przepis na gotowanie jajek na twardo.
  2. Po ugotowaniu jajek obieramy je starannie ze skorupek. Przekładamy je do miski lub na deskę. Możemy je pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść np. widelcem albo dużą łyżką. Stopień rozgniecenia zależy od nas samych. Czy wolimy większe kawałki jajka czy np. bardzo rozdrobnione jajko, wybór należy do was!
  3. Po rozgnieceniu całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę. Następnie mieszamy bardzo dokładnie.
  4. Po przyprawach dodajemy ok. 2-3 łyżki majonezu. Rodzaj majonezu jest dowolny. Całość mieszamy. Jeśli po wymieszaniu konsystencja będzie nam nie odpowiadać możemy spróbować dodać więcej majonezu.
  5. Siekamy nasze zielone warzywa, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek lub rzeżuchę. Najlepiej, gdy będą posiekane bardzo drobno, tak by dobrze się wymieszały z pozostałymi składnikami pasty jajecznej.
  6. Pasta po wymieszaniu jest gotowa do podania. Możemy ją wykładać na pieczywo.

Z czym podawać pastę jajeczną?

Do pasty jajecznej najlepiej pasuje po prostu pieczywo. Mogą to być nasze ulubione bułki, chleb albo bagietka. Z pieczywa zróbmy grzanki. Możemy użyć do tego tostera lub np. natrzeć je oliwą i czosnkiem i opiec w piekarniku. Po przygotowaniu grzanek smarujemy je pastą. Możemy do nich dodać suszone pomidory, drobno posiekane oliwki (dowolny rodzaj) albo rzodkiewkę. Na pastę jajeczną możemy również ułożyć tradycyjne składniki do kanapek, jak np. świeże pomidory, ogórki lub wybrany rodzaj sera. Co jeszcze możemy dodać do pasty jajecznej? W procesie przygotowania możemy dodać do niej zielony groszek, bób, kukurydzę albo drobno posiekaną marchewkę. Po wymieszaniu z jajkami i pozostałymi składnikami utworzą doskonałą pastę.

Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu i inspiracji na pastę jajeczną. Mamy nadzieję, że pozwoli on wam na przygotowanie własnej ulubionej wersji tego przysmaku. Powodzenia i smacznego!

Zobacz również:

Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów

Przepis na kotlety jajeczne - jak zrobić, propozycja podania [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA