To bardzo proste. Podstawowym składnikiem pasty jajecznej są oczywiście jajka. W połączeniu z kilkoma podstawowymi i łatwo dostępnymi składnikami możemy stworzyć doskonałą pastę. Jajka wystarczy ugotować i rozgnieść lub utrzeć. Możemy je doprawić jak lubimy. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól i pieprz. Ale to nie jedyne składniki, które podkręcą smak naszej pasty. Mile widziane są również zioła i warzywa. Świetnie będzie pasował np. rozmaryn, majeranek albo ziele angielskie. Z pozostałych zielonych dodatków, możemy wykorzystać świeży szczypiorek, rzeżuchę, koperek, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę.
Do pasty jajecznej najlepiej pasuje po prostu pieczywo. Mogą to być nasze ulubione bułki, chleb albo bagietka. Z pieczywa zróbmy grzanki. Możemy użyć do tego tostera lub np. natrzeć je oliwą i czosnkiem i opiec w piekarniku. Po przygotowaniu grzanek smarujemy je pastą. Możemy do nich dodać suszone pomidory, drobno posiekane oliwki (dowolny rodzaj) albo rzodkiewkę. Na pastę jajeczną możemy również ułożyć tradycyjne składniki do kanapek, jak np. świeże pomidory, ogórki lub wybrany rodzaj sera. Co jeszcze możemy dodać do pasty jajecznej? W procesie przygotowania możemy dodać do niej zielony groszek, bób, kukurydzę albo drobno posiekaną marchewkę. Po wymieszaniu z jajkami i pozostałymi składnikami utworzą doskonałą pastę.
Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu i inspiracji na pastę jajeczną. Mamy nadzieję, że pozwoli on wam na przygotowanie własnej ulubionej wersji tego przysmaku. Powodzenia i smacznego!
Zobacz również:
Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów
Przepis na kotlety jajeczne - jak zrobić, propozycja podania [PRZEPIS]