Risotto to ryż przygotowywany z gęstym sosem z bulionu, masła i parmezanu oraz dowolnymi dodatkami. We Włoszech często jest podawane jako pierwsze danie (primo piatto), wymiennie z zupą przed daniem głównym.
Jaki ryż stosować do risotto? Ryż powinien zawierać dużo skrobi. Ziarna ryżu do risotto powinny być okrągłe, krótkie lub średnie. Dzięki swojej budowie lepiej wchłaniają płyny i uwalniają skrobię, co czyni ryż bardziej kleisty i zwarty. Efekt niemożliwy do osiągnięcia z tradycyjnym ryżem długoziarnistym. Popularnymi odmianami ryżu we Włoszech są: Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano.
Jest kilka tradycyjnych sposobów na przygotowanie tego dania. Najpopularniejszym z nich jest risotto alla milanese przygotowywane na bazie bulionu wołowego z szafranem - specjalność Mediolanu. Risotto ai funghi przygotowuje się z gęstym sosem grzybowym, najczęściej z borowikami, ale można użyć również innych grzybów, np. kurek. Bardzo znanym klasykiem jest również risotto al barolo z Piemontu. Przygotowywane z dodatkiem czerwonego wina z mięsem i fasolą. Sposobów na przygotowanie risotto jest naprawdę bardzo dużo i warto wypróbować swoje oryginalne zestawienia smaków.
Przygotowanie ryżu na risotto nie jest takie oczywiste. Nie gotujemy go w garnku, a na patelni. Przedtem musimy dobrać odpowiednią odmianę ryżu do naszej potrawy. Zaczynami od zeszklenia cebuli na patelni. Możemy to zrobić na maśle albo na oliwie dobrej jakości. Gdy cebula będzie gotowa, możemy dodać ryż. Całość smażymy ok. 2-3 minuty, cały czas delikatnie mieszając. Następnie zalewamy ryż ok. 200 ml wytrawnego wina, najczęściej używa się wina białego. Całość gotujemy aż do odparowania trunku, zwykle zajmuje to od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Po tym czasie możemy zacząć podlewać nasz ryż bulionem. Róbmy to stopniowo i używajmy do tego dużej łyżki. Pamiętajmy, że po dodaniu porcji bulionu, kolejną możemy dodać dopiero po należytym odparowaniu poprzedniej. Nie możemy dopuścić do tego,by nasz ryż był za bardzo zanurzony w płynie. Cały czas mieszając, gotujemy ryż ok. 15-20 minut, aż osiągnie kremową i błyszczącą konsystencję. Wtedy możemy ściągnąć go z płomienia i doprawić albo dodać odrobinę tartego parmezanu. Ser dodatkowo nada wyśmienitą konsystencję naszemu risotto.
Jak podawać risotto? Możemy je serwować w najprostszej formie, doprawione białym lub ziołowym pieprzem, posypane świeżo tartym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Możemy je podawać również jako dodatek, np. do wołowiny, drobiu czy do ryb. Jednak najczęściej jest podawane solo. Pamiętajmy, aby ryż na risotto gotować na bazie wina i bulionu. Od tego zależy w dużej mierze smak dania. Nie możemy robić tego z użyciem wody, jak przy zwyczajnym ryżu. Pamiętajmy, że na ok. 200-300 gramów ryżu przypada ok. 3-4 szklanek płynu.
Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na risotto. Mamy nadzieje, że nasze rady przydadzą się w waszej kuchni i zaowocują perfekcyjnie przygotowanym risotto. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.