Jak zrobić sałatkę cezar? Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie

Sałatka cezar to popularna pozycja w menu każdego baru czy restauracji. To typowa sałatka z kurczakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, więc każdy z nas może przyrządzić ją sobie we własnej kuchni. To również bardzo pożywna sałatka, która nadaje się na danie główne lub przekąskę w ciągu dnia. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na sałatkę cezar.
Zobacz wideo

Sałatka cezar z kurczakiem

Sałatka cezar to klasyk, który możemy spotkać w menu restauracji na całym świecie. To doskonała przekąska w letni upalny dzień. Pożywna i odświeżająca. Sałatka cezar to ponadczasowy przepis. Jej główne składniki pozostają niezmienne od samych jej początków. Historia mówi, iż przepis na sałatkę cezar jako pierwszy zastosował Caesare Cardini, włoski kucharz.

Klasyczne składniki sałatki cezar to lekko przypieczone mięso kurczaka, chrupiące grzanki, świeża sałata rzymska i soczyste pomidory. Jaki sos do sałatki cezar? Według oryginalnego przepisu należy użyć sosu worcestershire, oliwy oraz octu winnego. Często dla wzbogacenia smaku używany jest również świeży sok z cytryny. Całość świetnie komponuje się z chrupką sałatą. W nowoczesnych wersjach sałatki cezar często dodawane są różne rodzaje oliwek, czerwona cebulka, a także ugotowane na twardo jajka. Oprócz kurczaka można również dodać do niej anchois. Można również eksperymentować z różnymi rodzajami sałaty oraz sera.

Jak zrobić sałatkę cezar - składniki:

  • 200-250 g filetu z kurczaka
  • oliwa
  • czosnek
  • sałata rzymska (można też użyć gotowej mieszanki sałat)
  • jedna cebula
  • ok. 50 g tartego parmezanu
  • pieczywo
  • 10-20 ml soku z cytryny
  • sos worcestershire

Jak przygotować sałatkę cezar - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Oczyszczamy filet z kurczaka z niepotrzebnych błonek i żyłek oraz dokładnie go myjemy pod zimną wodą.
  2. Filet nacieramy oliwą. Następnie delikatnie go solimy oraz pieprzymy. Zostawiamy go na parę minut, aby marynata idealnie się wchłonęła.
  3. Kroimy go w grube paski. Paski możemy podzielić na kostki lub na krótsze odcinki.
  4. Wcześniej należy rozgrzać patelnię. Kurczaka smażymy ok. 5 minut na delikatnie złotawy kolor z każdej ze stron. Następnie zdejmujemy go z patelni i odkładamy na bok.
  5. Pieczywo kroimy w kostkę. Mogą to być małe kawałki bagietki, bułki lub zwykłego chleba. Delikatnie skrapiamy je oliwą i dodajemy na patelnię po kurczaku Smażymy grzanki, aż staną się chrupkie i osiągną złotawą barwę.
  6. Gotowe grzanki odkładamy na bok. Za pomocą praski wyciskamy czosnek. Dodajemy go do miseczki z sokiem z cytryny. Dodajemy do tego 2 łyżeczki sosu worcestershire. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  7. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą sałatę. Możemy ją porwać na mniejsze kawałki lub posiekać. Wszystko zależy od tego, jakie będziemy chcieli mieć liście sałaty w naszej sałatce cezara.
  8. Pokrojoną sałatę wkładamy do miski i skrapiamy ją częścią sosu. Mieszamy.
  9. Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Dodajemy krążki do sałaty. Ponownie mieszamy całość.
  10. Sałatkę dopełniają kawałki kurczaka oraz grzanki. Całość wykładamy na wierzch sałatki. Dekorujemy wierzch sałatki utartym parmezanem. Sałatka jest gotowa do podania.

Sałatka Cezar

To bardzo prosta sałatka z kurczakiem, którą przygotować potrafi każdy. Pamiętajmy o ważnej rzeczy - aby pilnować ilości sosu dodawanego do gotowej sałatki. Grzanki są bardzo podatne na wchłanianie płynu. Nie chcemy, aby stały się miękkie i wilgotne.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na sałatkę cezar. Mamy nadzieję, że wszystkie nasze wskazówki będą dla was pomocne i uda wam się przygotować pyszną sałatkę cezara. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA