Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie

Sałatka grecka to klasyk, który znajdziemy w każdym restauracyjnym menu. To również bardzo prosta sałatka do przygotowania w domu. Jej składniki są dostępne w każdym sklepie, a jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na tradycyjną grecką sałatkę.
Zobacz wideo

Klasyczna sałatka grecka

Sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej na świecie. Główną rolę w tej potrawie odgrywa parę kluczowych składników. Są nimi aromatyczne oliwki i charakterystyczny kremowy smak fety. Poza tymi składnikami w sałatce znaleźć się muszą soczyste pomidory i ogórki, czerwona cebula, słodka zielona papryka.

Jakie przyprawy dodać do sałatki greckiej? Dodatkowego aromatu doda jej oliwa oraz przyprawy ziołowe, takie jak majeranek czy oregano. Dla świeżości możemy dodać do niej również bazylię. Mimo swojego tradycyjnego charakteru, jest to potrawa bardzo uniwersalna, a jej skład można modyfikować. W niektórych wersjach jest podawana również z owocami morza, czy też różnymi rodzajami oliwek. Może być podawana zarówno jako przekąska czy przystawka, jak i jako dodatek do dania głównego.

Sałatka grecka z fetą - składniki

  • 2 soczyste pomidory
  • 3 świeże ogórki
  • czerwona cebula
  • ok. 200 g czarnych oliwek
  • 200 g greckiego sera feta
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano

Jak zrobić sałatkę grecką - krok po kroku

  1. Dokładnie myjemy pomidory pod bieżącą chłodną wodą. Usuwami resztki łodygi i kroimy ją na ćwiartki. Jeśli ćwiartki są dla nas za duże, możemy przekroić je jeszcze na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki tak samo dokładnie myjemy. Możemy je obrać ze skórki lub ją pozostawić. Kroimy ogórki w talarki, a następnie kroimy je na półplasterki.
  3. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Powstałe krążki kroimy jeszcze na połówki.
  4. Ser feta kroimy w grube plastry o grubości ok. jednego centymetra. Następnie plastry kroimy w kostkę.
  5. Przygotowujemy dużą miskę lub kilka mniejszych. Wkładamy wszystkie składniki do jednego naczynia lub proporcjonalnie do mniejszych miseczek. Mieszamy je ze sobą.
  6. Całość skrapiamy obficie oliwa z oliwek.
  7. Doprawiamy każdą porcję dwoma szczyptami soli oraz pieprzu. Z wierzchu posypujemy sałatkę suszonym majerankiem oraz oregano.
  8. Zanim jej spróbujemy, warto zamieszać sałatkę raz jeszcze.

Grecka sałatka

To łatwa sałatka, dzięki której możemy zasmakować w kuchni śródziemnomorskiej. To świetne danie nadające się na letni dzień. Sycące i odświeżające. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na grecką sałatkę. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi oraz radą stworzycie swoją wersję sałatki greckiej. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA