Jak zrobić szakszukę? Jajka w pomidorach na śniadanie i nie tylko. Jakie to proste!

Wielu z nas uwielbia jajka, zwłaszcza na śniadanie. Szakszuka to potrawa, której głównym składnikiem są właśnie jajka, ale też aromatyczny, pomidorowy sos. To prosta potrawa śniadaniowa, do przygotowania naprawdę w kilka minut. Polecamy ją wszystkim tym, którzy chcą poczuć odrobinę egzotyki o poranku. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na szakszukę.
Zobacz wideo

Szakszuka albo shakshouka

To niestandardowe danie śniadaniowe wywodzące się z kuchni bliskowschodniej. Jest szczególnie popularne w krajach arabskich oraz północnoafrykańskich. To nic innego, jak jajka sadzone w pomidorach z dodatkiem egzotycznych przypraw. Jest to uporządkowany chaos. Szakszuka smakuje doskonale oraz prezentuje się świetnie. Możemy ją podawać na wiele sposobów, na przykład z orzeźwiającymi ziołami lub na ostro - z papryką. To danie proste i uniwersalne. Możemy je przygotować w wersji klasycznej z pomidorami i przyprawami lub dodać do niej różne rodzaje serów lub kawałki boczku, szynki albo kiełbasy.

Jak zrobić szakszukę - składniki:

  • 2 pomidory
  • masło lub oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • oregano, majeranek, rozmaryn, chili i kmin rzymski
  • 2 jajka
  • ulubione pieczywo

Przepis na szakszukę - krok po kroku:

  1. Na samym początku sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Możemy przed tym oczyścić pomidory z szypułek, ale nie jest to konieczne, jeśli nam nie przeszkadzają (albo są nieduże).
  2. Na patelni roztapiamy masło (ok. 1 łyżkę) lub rozgrzewamy oliwę (parę kropel).
  3. Kroimy drobno czosnek. Możemy dodać go wedle uznania, ale dwa ząbki w zupełności wystarczą.
  4. Wykładamy pomidory na patelnię. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy również resztę przypraw.
  5. Przez chwilę całość mieszajmy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zwiększamy płomień pod patelnią i zostawiamy pomidory do odparowania.
  6. Do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jajka. Robimy to ostrożnie, aby żółtka pozostały w całości. Dzięki temu danie będzie wyglądało lepiej.
  7. Jajka doprawiamy solą oraz pieprzem.
  8. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż białka jajek się zetną, a żółtka będą miały półpłynną konsystencję.
  9. Po paru minutach całość jest gotowa do podania. Jak podawać szakszukę? Podajemy ją z pieczywem. Możemy również posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Jak podawać szakszukę?

Szakszukę podajemy na patelni. Nie przekładamy jej na talerz, aby nie wystygła. Dlatego warto przygotować ją na patelni, którą możemy poświęcić na kontakt ze sztućcami. Co podawać do szakszuki? Podajemy ulubiony rodzaj pieczywa. Pomidory nabierane kawałkiem bagietki smakują po prostu obłędnie. Szakszukę możemy podawać na ostro z dodatkiem pikantnej papryki i przypraw. Możemy do niej dodać mięso, szynkę, boczek lub kiełbaski. Co do serów najlepsze będą te, które ulegają roztopieniu w wyższej temperaturze. Naszym zdaniem najlepszy będzie grecki haloumi, który świetnie nadaje się do smażenia czy grillowania. Według niektórych fanów szakszuki to świetne danie na dzień po imprezie. Doskonale zaspokaja głód oraz ma zbilansowane smaki.

Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na szakszukę i do tworzenia własnych wersji tego dania. To nic innego, jak kolejny pyszny sposób na jajka. Wasi bliscy na pewno będą zachwyceni tą formą, a wam na pewno też przypadnie do gustu - na przykład jako weekendowe śniadanie. Polecamy i życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA