To niestandardowe danie śniadaniowe wywodzące się z kuchni bliskowschodniej. Jest szczególnie popularne w krajach arabskich oraz północnoafrykańskich. To nic innego, jak jajka sadzone w pomidorach z dodatkiem egzotycznych przypraw. Jest to uporządkowany chaos. Szakszuka smakuje doskonale oraz prezentuje się świetnie. Możemy ją podawać na wiele sposobów, na przykład z orzeźwiającymi ziołami lub na ostro - z papryką. To danie proste i uniwersalne. Możemy je przygotować w wersji klasycznej z pomidorami i przyprawami lub dodać do niej różne rodzaje serów lub kawałki boczku, szynki albo kiełbasy.
Szakszukę podajemy na patelni. Nie przekładamy jej na talerz, aby nie wystygła. Dlatego warto przygotować ją na patelni, którą możemy poświęcić na kontakt ze sztućcami. Co podawać do szakszuki? Podajemy ulubiony rodzaj pieczywa. Pomidory nabierane kawałkiem bagietki smakują po prostu obłędnie. Szakszukę możemy podawać na ostro z dodatkiem pikantnej papryki i przypraw. Możemy do niej dodać mięso, szynkę, boczek lub kiełbaski. Co do serów najlepsze będą te, które ulegają roztopieniu w wyższej temperaturze. Naszym zdaniem najlepszy będzie grecki haloumi, który świetnie nadaje się do smażenia czy grillowania. Według niektórych fanów szakszuki to świetne danie na dzień po imprezie. Doskonale zaspokaja głód oraz ma zbilansowane smaki.
Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na szakszukę i do tworzenia własnych wersji tego dania. To nic innego, jak kolejny pyszny sposób na jajka. Wasi bliscy na pewno będą zachwyceni tą formą, a wam na pewno też przypadnie do gustu - na przykład jako weekendowe śniadanie. Polecamy i życzymy smacznego!