Jak zrobić tiramisu? Łatwy przepis na najsłynniejszy tradycyjny włoski deser - nie tylko dla zakochanych

Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Zna go już cały świat i przez to jest podawany na wiele sposobów, a przy tym jest obecny w menu prawie każdej włoskiej restauracji. Swoim pysznym kawowym smakiem przekonuje do siebie każdego smakosza. To idealny deser na gorące dni oraz jako zwieńczenie uroczystej okazji. Poznajcie nasz przepis na tiramisu.
Zobacz wideo

Ciasto tiramisu

Nazwa tiramisu oznacza przebudzenie ze snu, ocknięcie się. Ten deser pochodzi z Włoch. Jego początki datowane są na lata 60. XX wieku. Za miasto ojczyste tiramisu uznaje się Wenecję, skąd pochodzi słynny ser mascarpone. Ale prawa do jego rozsławienia przypisują sobie również Treviso, Siena oraz Florencja. Każde z tych miast ma swój pomysł na podawanie tiramisu.

Jak przyrządzić ten klasyczny, włoski deser? Tiramisu składa się z warstwy biszkoptu skąpanej w mocnej kawie espresso i często w likierze amaretto, na której ułożona jest warstwa kremu z serka mascarpone. Do tego dochodzą również jajka oraz cukier, a wierzch deseru dekoruje się tartą gorzką czekoladą. Deser tiramisu podaje się schłodzony. Można go również podawać zarówno w formie ciasta, jak i deseru - na przykład w pucharku, co ułatwia jego przygotowanie.

Jak zrobić tiramisu z mascarpone - składniki:

  • 400 ml czarnej kawy espresso
  • 2 białka oraz 4 żółtka
  • cukier
  • 20 ml likieru migdałowego amaretto
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g tradycyjnych podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie kakao i cukier puder

Przepis na tiramisu z mascarpone - krok po kroku:

  1. Parzymy kawę. Najlepszy będzie do tego ekspres lub domowa kawiarka. Przelewamy ją do wysokiego dzbanka.
  2. Do kawy dolewamy kieliszek likieru amaretto. Jeśli nie mamy w domu likieru migdałowego, możemy go zastąpić również whisky.
  3. Jajka przelewamy gorącą wodą. Następnie rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek.
  4. Żółtka ubijamy z ok. 6 łyżkami cukru. Całość ucieramy, aż otrzymamy gładki i jasny krem. Zajmie to nam ok. 5-6 minut.
  5. Teraz do kremu z żółtek dojemy porcjami serek mascarpone. Stopniowo, po 2 łyżeczki. Cały czas ubijamy. Kończymy ubijać dopiero wtedy, kiedy krem stanie się jednolity oraz zgęstnieje.
  6. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy do nich szczyptę soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy po łyżeczce pozostały nam cukier.
  7. Kiedy piana z białek zgęstnieje i stanie się błyszcząca, wtedy delikatnie mieszamy oba kremy ze sobą. Robimy to bardzo uważnie oraz delikatnie. Całość mieszamy łyżką.
  8. W międzyczasie przygotujmy sobie formę na ciasto. Może to być prostokątna blacha lub naczynie żaroodporne. Jeśli posiadamy mniejsze foremki o kanciastych kształtach, możemy nasze tiramisu od razu poporcjować, dzięki czemu później będzie nam je łatwiej podać.
  9. Moczymy biszkopty w kawie. Trzymamy je w niej na tyle długo, aż dobrze nasiąkną kawą, ale nie będą zbyt miękkie, żeby się rozlatywały. Muszą zachować swój kształt.
  10. Spęczniałe biszkopty wykładamy na dnie formy lub naczynia. Możemy je posypać cieniutką warstwą gorzkiego kakao.
  11. Na biszkopty wykładamy krem. Ostrożnie, to dopiero pierwsza warstwa kremu, więc nałóżmy tylko połowę.
  12. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów, którą tak samo możemy pokryć cienką warstwą kakao.
  13. Następnie znów nakładamy warstwę kremu z serkiem mascarpone na drugą warstwę biszkoptów. Całość z wierzchu obsypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą.
  14. Naczynie z tiramisu wkładamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, ale możemy je tam trzymać dłużej, nawet całą noc. Po wyciągnięciu z lodówki, deser jest gotowy do podania.

Jak podawać tiramisu

Po poporcjowaniu kawałków tiramisu, możemy je wykładać na talerzyki lub do szerokich pucharków. Całość możemy obsypać cukrem pudrem. Tiramisu świetnie komponuje się z czerwonymi owocami, dlatego dla dekoracji można dodać truskawkę lub wiśnie. Dla kontrastu świetnie będzie pasował również liść bazylii, mięty albo melisy.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na tiramisu. Jest to prosty przepis na stworzenie doskonałego deseru. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.