Jak zrobić zupę cebulową? Prosty przepis na pyszne, aromatyczne danie na chłodne dni

Zupa cebulowa to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą jednak z chęcią zajadamy się na całym świecie. Jest sycąca i aromatyczna, a przy tym doskonale nadaje się na zimne dni. Przy tym doskonale smakuje z serową grzanką. Znamy prosty przepise na francuską zupę cebulową.
Zobacz wideo

Zupa cebulowa

Mimo że zupa cebulowa jest znana na całym świecie, jej historia rozpoczęła się we Francji. W kraju tym znana jest pod nazwą soupe a l'oignon. W tradycyjnej postaci przypomina krem i jest dosyć gęsta. Koniecznie musi zawierać specjalnie przygotowane grzanki. Często również dodaje się do niej ser. Może być to ser topiony, zwykły żółty ser we wiórkach. Świetnie nada się również tarty parmezan, ale w oryginalnej wersji jest to gruyere.

Przepis na zupę cebulową - składniki:

  • ok. 800 g cebuli
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • ok. 1 l wywaru warzywnego lub wołowego
  • ok. 300 ml białego wina wytrawnego
  • sól, pieprz
  • bagietka (lub inny rodzaj pieczywa)
  • czosnek
  • ok. 200 g ulubionego rodzaju sera
  • zioła (tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano)

Jak zrobić zupę cebulową - krok po kroku:

  1. Obieramy cebulę i kroimy ją najpierw w plastry, a następnie każdy z nich w ćwiartki.
  2. Do głębokiego garnka dodajemy ok. 3-4 łyżki masła. Roztapiamy je na średnim ogniu.
  3. Do płynnego masła dodajemy cebulę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Dokładnie mieszamy.
  4. Na średnim ogniu smażymy cebulę przez ok. 30 minut. Cebula musi być skarmelizowana i mieć ciemną, rdzawą barwę.
  5. W międzyczasie zagotowujemy bulion.
  6. Do cebuli dodajemy białe wino. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  7. Do garnka wlewamy gorący bulion. Całość zostawiamy na średnim ogniu i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.
  8. Co jakiś czas kontrolujemy zupę i mieszamy ją. Podczas gotowania możemy doprawić ją kilkoma szczyptami soli i pieprzu.
  9. Gdy zupa cebulowa się gotuje, możemy przystąpić do przygotowywania grzanek. Pieczywo kroimy na takie kawałki, by zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy podawać zupę.
  10. Następnie dwa ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy je do kilku łyżek masła. Smarujemy kawałki pieczywa cienką warstwą maślano-czosnkowej mieszaniny.
  11. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni. Grzanki opiekamy na złoty kolor z każdej strony.
  12. Konieczne są żaroodporne miseczki na zupę, bulionówki lub kokilki. Po ugotowaniu zupy cebulowej, napełniamy je i zanurzamy w zupie nasze grzanki. Całość obficie posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 4-5 minut, aż ser zapiecze się i utworzy na wierzchu zupy skorupkę.
  13. Po wyciągnięciu dajemy porcjom zupy przestygnąć, inaczej łatwo się nią poparzyć. Każdą z nich możemy posypać ziołami. Zupa jest gotowa do podania.

Prosta zupa cebulowa

Jak widzicie, przepis na zupę cebulową właśnie taki jest. To proste danie, które z pewnością zaspokoi wasze wymagania. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na zupę cebulową i raczenia się nią przy każdej nadarzającej się okazji. Powodzenia i smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.