Znamy ją przede wszystkim ze świątecznych stołów, ponieważ to w okresie bożonarodzeniowym serwujemy ja najczęściej. Pojawia się na wielu stołach choćby podczas wigilii. Nie każdy jednak stosuje przepis na zupę grzybową przez cały rok, a szkoda. W sezonie na świeże grzyby możemy przygotować ją z absolutnie każdego rodzaju grzybów lub ich mieszanek. To bardzo duże ułatwienie, że sezon grzybowy w naszym kraju potrafi być naprawdę obfity. Poza sezonem zupę grzybową możemy przygotować z grzybów mrożonych lub wspomóc się pieczarkami. Świetnie nadadzą się również grzyby suszone. To bardzo uniwersalna zupa i można ją podawać na wiele sposobów. Zupę grzybową możemy zaserwować w postaci czystej albo w postaci kremu. Z dodatków możemy wybrać ziemniaki, makaron lub z łazankami. Czasami stosuje się również chrupiące grzanki. Zupę grzybową możemy udekorować kawałkami grzybów, warzywami i z ziołami.
Jak sami widzicie, zupa grzybowa nie jest trudna do przygotowania. To jednak nie jedyny przepis na zupę grzybową. Jak pisaliśmy wyżej, możecie dodać do niej wasze ulubione dodatki. Poza rodzajami ziół, które podaliśmy w naszym przepisie, świetne będą również tymianek, estragon, czosnek, świeża bazylia lub lubczyk. Pamiętajmy, aby świeże zioła dodawać zawsze pod koniec gotowania. Jeśli decydujemy się na ziemniaki, to należy je wcześniej podsmażyć na maśle razem z cebulą i grzybami. Jeśli jednak chcemy zjeść zupę grzybową z makaronem, wystarczy jedynie ugotować makaron razem z zupą.
Zachęcamy was do używania naszego przepisu na zupę grzybową. To szybki i łatwy przepis na tą bardzo popularną zupę. Życzymy wam powodzenia i smacznego!