Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis na rozgrzewającą węgierską zupę

Zupa gulaszowa słusznie nawiązuje nazwą do popularnego w naszym regionie gulaszu. Te dwie potrawy są do siebie bardzo podobne - nie tylko z nazwy. Sposoby ich przygotowania również nie różnią się od siebie za bardzo. Z pewnością łączy je obecność papryki i pikantny smak. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na zupę gulaszową.
Zobacz wideo

Gulaszowa zupa

Zupa gulaszowa, podobnie jak gulasz, jest daniem wieloskładnikowym. Jej bazowymi składnikami są mięso oraz papryka. Podobnie jak gulasz, doskonale smakuje i rozgrzewa. W każdym kęsie czuć bogaty aromat papryki i przypraw. Poza długą listą składników, koleją cechą wspólną jest łatwość przyrządzenia obu tych dań. Tradycyjnie obydwa z nich to bowiem dania jednogarnkowe.

Jak zrobić zupę gulaszową - składniki:

  • ok. 300 g łopatki wieprzowej lub 500 g karkówki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kg świeżych pomidorów lub ok. 500 ml sosu pomidorowego (może być passata)
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • świeża natka pietruszki
  • zioła (majeranek, rozmaryn, tymianek)
  • ok. 1,5 l wody lub ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

Przepis za zupę gulaszową - krok po kroku:

  1. Kroimy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. Wszystko dusimy w garnku na maśle lub oliwie.
  2. Przygotowujemy mięso. Dokładnie je myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z cebulą i czosnkiem.
  3. W garnku mieszamy mięso. Dbamy o to, aby dokładnie obsmażyło się z każdej strony.
  4. Następnie dolewamy wodę lub bulion. Zostawiamy garnek na średnim płomieniu, aż do zagotowania.
  5. Do garnka możemy następnie dodać paprykę w proszku i zioła.
  6. Po zagotowaniu dodajemy do całości pomidory lub sos pomidorowy. Całość możemy zagęścić 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy pokrywę i gotujemy wszystkie składniki ze sobą przez 1 godzinę.
  8. W międzyczasie kroimy w kostkę czerwoną paprykę oraz ziemniaki.
  9. Dodajemy je do całości. Następnie dokładnie mieszamy i zostawiamy do gotowania jeszcze przez ok. 30-45 minut.
  10. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Po zamieszaniu zupa jest gotowa do podania.

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to proste danie jednogarnkowe na bazie papryki i mięsa. Rodzaj mięsa możemy wybrać według uznania. Świetnie sprawdzi się karkówka lub łopatka wieprzowa, możemy wybrać też wołowinę. Zupa gulaszowa wyjdzie nam zwykle dość treściwa ze względu na dużą ilość składników. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na gulaszową zupę. Dzięki niej przygotujecie doskonałe pierwsze danie na co dzień i od święta. Jest to z pewnością doskonałe danie dla fanów kuchni węgierskiej. Polecamy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.