Jak zrobić pyszną zupę pieczarkową? Przepis na doskonałą zupę z pieczarek na co dzień i od święta

Zupa pieczarkowa jest świetnym pomysłem na pierwsze danie obiadowe. To uniwersalna zupa, którą możemy podawać na wiele sposobów i w kilku smakowitych odsłonach - najlepsza jest w postaci kremu z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na zupę pieczarkową.
Zobacz wideo

Pyszna zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa podawana jest najczęściej w dwóch postaciach - aksamitnego kremu lub zupy z kawałkami pieczarek i warzyw. Możemy do niej dodać ziemniaki lub makaron, a w niektórych przepisach podaje się ją z kluseczkami albo łazankami. Świetnie sprawdzą się w niej również kawałki włoszczyzny, marchewki albo selera. Zupa pieczarkowa swój wyjątkowy smak zawdzięcza zwłaszcza pieczarkom, ale również doskonałemu połączeniu esencjonalnego wywaru ze śmietanką. Zdecydowaną zaletą zupy pieczarkowej jest łatwość jej przygotowania oraz krótki czas gotowania. To prosta zupa, którą przygotujemy w krótkim czasie i w oparciu o standardowe składniki.

Pieczarkowa zupa - składniki:

  • masło
  • cebula
  • ok. 500 g ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego)
  • ok. 250 – 300 g pieczarek
  • śmietana 18 proc.
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę pieczarkową - krok po kroku:

  1. Kroimy cebulę w drobną kostkę.
  2. Przygotowujemy sobie głęboki garnek, w którym roztapiamy masło na małym płomieniu.
  3. Do masła dodajemy cebulę. Smażymy ją przez ok. 5 minut, aż do zeszklenia.
  4. Obieramy ziemniaki i oczyszczamy je. Kroimy je w kostkę.
  5. Ziemniaki dodajemy do cebuli i masła. Całość delikatnie podsmażamy przez parę minut.
  6. Dolewamy bulion i przyprawiamy wszystko liściem laurowym, zielem angielskim, kilkoma szczyptami soli oraz pieprzu. Możemy również dodać odrobinę kurkumy.
  7. Całość zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut.
  8. W międzyczasie obieramy i dokładnie oczyszczamy pieczarki. Następnie kroimy je w plasterki.
  9. Pokrojone pieczarki dodajemy do garnka, całość gotujemy przez kolejne 5-10 minut.
  10. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, ok. 100 ml. Zmniejszamy ogień i całość mieszamy, aby otrzymać jednolitą konsystencję oraz kolor.
  11. Zupa jest gotowa do podania. Możemy ją udekorować świeżym rozmarynem, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo koperkiem.

Przepis na zupę pieczarkową

Jak sami na pewno już zauważyliście zupa pieczarkowa to bardzo proste danie. Z łatwością możecie je przygotować w swojej kuchni. Jak już wspominaliśmy, jest to bardzo uniwersalne danie i pozawala na użycie waszych ulubionych składników i dodatków. W wersji, którą wam przedstawiliśmy, można ją podawać np. z grzankami na wierzchu lub po prostu z pieczywem.

Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu na zupę pieczarkową. Gotujcie własne odsłony tej zupy i serwujcie je podczas przeróżnych okazji. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.