Flaki to gęste, aromatyczne, rozgrzewające danie. Choć nazwa potrawy może nieco odrzucać, to jej smak jest niepowtarzalny i jeśli ktoś raz da sobie szansę, by spróbować flaczków, będzie do nich wracał przez całe życie. Flaki nie są łatwe o przygotowania, ale warto nauczyć się je gotować samemu, ponieważ jedzenie ich w restauracjach bywa ryzykowne – nie możemy mieć pewności co do świeżości produktów oraz czystości przyrządzania. Flaki można przyrządzić w kilku wariantach – wołowe, wieprzowe, cielęce lub wegetariańskie z boczniaków. Najbardziej tradycyjną wersją są te z wołowiny.
Flaki wołowe to klasyka polskiej kuchni. Jeśli w twoim domu jadało się tradycyjnie, z pewnością pamiętasz je z dzieciństwa. Być może jako dziecko nie chciałeś ich jeść, ponieważ wydawały ci się obrzydliwe. To danie, do którego trzeba zdecydowanie dojrzeć. Są osoby, które nie spróbują flaków przez całe życie. Nie wiedzą, co tracą!
Ugotować tradycyjny rosół na mięsie. Flaki dokładnie wypłukać, nawet kilkukrotnie. Włożyć do garnka, zalać wodą, następnie zagotować i trzymać na ogniu jeszcze około pół godziny. Odlać flaki, wypłukać, zalać czystą wodą i znów zagotować. Tym razem gotować przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso odlać, przepłukać, po czym zalać rosołem. Wstawić na gaz, dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotować przez minimum pół godziny. Obrać i umyć marchewkę oraz seler. Zetrzeć na tarce do gotującej się zupy. Posolić, po czym gotować przez kolejne pół godziny. Cebulkę obrać, posiekać, następnie podsmażyć na oleju. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Zalać odrobiną wywaru, wymieszać i dodać do zupy. Flaki doprawić papryką słodką, ostrą oraz dodać majeranek. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Jeśli lubisz ostre dania, flaki doskonale smakują doprawione pieprzem cayenne lub posiekaną ostrą papryczką. Podawaj je z pokrojoną bagietką lub bułką paryską czy świeżym chlebem. Niektórzy lubią do flaczków wypić kieliszek zimnej wódki.
Nawet jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz rozkoszować się smakiem flaków. Wystarczy, że zamiast mięsa użyjesz boczniaków.
Składniki:
Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paseczki. Marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim warzywa oraz grzyby, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić wszystko przez około 15 minut. Doprawić wszystkimi przyprawami, zalać wodą, dodać majeranek. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące ze świeżym pieczywem.