Żeberka w kapuście kiszonej to as w rękawie wszystkich gospodyń i gospodarzy domu. To danie wymaga niewielkiego wkładu pracy i około dwóch godzin pieczenia. W tym czasie możemy zająć się przygotowywaniem innych potraw na nasze rodzinne przyjęcie lub po prostu zaparzyć kawę i się zrelaksować.
Do wykonania żeberek zgodnie z naszymi wskazówkami potrzeba jedynie mięsa, kapusty kiszonej, cebuli i kilku przypraw. Prościej się nie da. Sami zobaczcie, jak kilka łatwych kroków zapewni znakomity posiłek.
Żeberka na kapuście według naszych wskazówek są prostym i niewymagającym daniem. Jednocześnie pozostawiamy pełną dowolność w doborze składników. Możemy dodać więcej przypraw, na przykład tymianku, kminku, słodkiej i ostrej papryki. Warto też wzbogacić je o suszone śliwki i grzyby. Ciekawą alternatywą jest polanie całości wodą z koncentratem pomidorowym tuż przed pieczeniem. W ten sposób uzyskamy nieco inny, ale równie pyszny smak. Często dodawanym składnikiem jest też starte jabłko, które lekko obsmażamy razem z cebulką i kapustą. Aby nasze danie było jeszcze bardziej sycące, możemy dodać też podsmażony boczek.
Nasze żeberka z kapustą idealnie sprawdzą się w towarzystwie opiekanych lub ugotowanych ziemniaczków. To danie nie wymaga przygotowywania osobnej surówki, choć możemy taką podać, jeśli mamy na to ochotę. Dobrze sprawdzi się surówka z marchewki lub porcja buraczków.
Żeberka na kapuście kiszonej będą doskonałym wyborem na zwykły obiad lub gdy przyjeżdża do nas wielu gości. Samo przygotowanie zajmuje minimum czasu i wysiłku, dlatego jest to potrawa uwielbiana przez perfekcyjne panie i panów domu. Zachęcamy was do przygotowania żeberek według naszego przepisu - jesteśmy przekonani, że to danie zagości w waszych domach na dłużej. Smacznego!
Zobacz również:
Jak zrobić ziemniaki pieczone? Prosty przepis jak nadać ziemniakom pyszną formę
Żeberka pieczone - jak je przyrządzić i jak podawać?
Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis