Z czego zrobić szaszłyk w piekarniku
Szaszłyki z piekarnika są świetnym daniem ze względu na pełną dowolność przy ich wykonywaniu. Kombinacji smakowych tego przysmaku jest niezliczenie wiele i efekt ostateczny zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności.
Możemy postawić na mięso wieprzowe, drobiowe lub rybę. Wystarczy zamarynować je przy użyciu naszych ulubionych przypraw i sosów. Do tego na patyczki nabijmy kilka warzyw. Częstym wyborem jest cebula, papryka, grzyby, ale i kawałki kolb kukurydzy czy cukinii. Warto też użyć owoców, na przykład kawałków ananasa, brzoskwini lub suszonych śliwek. Jeśli chcemy, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania mięsa i nasze szaszłyki przygotować tylko z warzyw. Będą równie pyszne.
My postawiliśmy na klasyczny przepis, czyli szaszłyki drobiowe z pieczarkami, papryką i cebulą. Zachęcamy was jednak do modyfikowania tego przepisu i przygotowania szaszłyków z waszych ulubionych składników.
Szaszłyki z piekarnika - składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g małych pieczarek
- 2 cebule
- 1 duża papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kilkanaście patyczków do szaszłyków
Szaszłyki z piekarnika - krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pozbywamy się wszelkich kostek, chrząstek i błonek, a następnie kroimy piersi w kostkę 2 x 2 cm.
- W sporej misce przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy wszystkie przyprawy wraz z oliwą.
- Do mieszanki przekładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy go w przyprawach. Odkładamy miskę do lodówki na przynajmniej 15 minut. Lepiej zamarynować mięso na krótko niż wcale. Wtedy mamy pewność, że przyprawy wejdą w głąb kawałków kurczaka i nasze danie będzie miało pełniejszy smak.
- Patyczki do szaszłyków warto włożyć do naczynia z wodą na kilka minut. Dzięki temu podczas pieczenia nie zaczną się przypalać.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa. W tym celu myjemy pieczarki i paprykę, a cebule obieramy. Pieczarki pozostawiamy w całości, a pozostałe składniki kroimy w kawałki 2 x 2 cm.
- Zamarynowane mięso i warzywa nabijamy kolejno na patyczki.
- Gotowe szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po upłynięciu połowy czasu, przewracamy nasze szaszłyki, aby zrumieniły się z obu stron.
Jak zrobić szaszłyki drobiowe w piekarniku
Szaszłyki z piekarnika przygotowane według powyższych kroków to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Nie musimy czekać do lata lub inwestować w elektryczny grill, aby cieszyć się ich smakiem. Nasze szaszłyki możemy podawać z różnymi sosami, np z sosem pomidorowym lub z mieszanką sosu sojowego i płynnego miodu. Do tego świetnie sprawdzą się grzanki lub opiekane ziemniaczki.
Szaszłyki z piekarnika to bardzo proste danie, które przywraca wiele ciepłych wspomnień. Przygotujcie je według naszego przepisu, a wasi najbliżsi będą z zachwytem sięgać po kolejne patyczki. Smacznego!
Zobacz również:
Marynata do karkówki z grilla - pomysły
Najlepsze szaszłyki na grilla
Dziecinnie prosty grill na plaży