Jogurtowe ciasto z truskawkami to przepis, który spodoba się zwłaszcza osobom zapracowanym, będącym w wiecznym niedoczasie i tym dopiero zaczynającym przygodę z wypiekami. I oczywiście – wszystkim łasuchom! Jeżeli potrzebujesz prostego rozwiązania na podwieczorek, wizytę niespodziewanych gości lub po prostu zaspokojenie ochoty na coś słodkiego – ciasto jogurtowe z truskawkami będzie jak znalazł.
Składniki na jogurtowe ciasto z truskawkami:
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Krok po kroku:
Jak udekorować ciasto jogurtowe z truskawkami?
Do natłuszczonej i podsypanej bułką tartą formy do pieczenia wlej gotowe ciasto. Do masy dodaj truskawki poprzekrawane na połówki. Pamiętaj, że jeśli korzystasz z mrożonych truskawek, musisz je najpierw rozmrozić!
Do wykończenia wypieku przyda się kruszonka. Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką będzie jeszcze pyszniejsze!
Jak przygotować kruszonkę? Oto składniki:
- pół szklanki cukru
- pół kostki zimnego masła
- szklanka mąki pszennej
Do spore miski lub na stolnicę wysyp przez sitko mąkę pszenną. Następnie dodaj do niej cukier oraz masło pokrojone na mniejsze cząstki. Siekaj kruszonkę przy użyciu noża lub wyrabiaj ją palcami. Powinny powstać grudki różnej wielkości. Warstwę truskawek posyp kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180*C. Piecz przez około 30-40 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie się przyrumienić.
Ciasto jogurtowe z owocami
Takie ciasto możesz przygotować z różnymi innymi owocami. Najlepiej sprawdzą się do tego owoce sezonowe takie jak jagody, maliny, borówki lub porzeczki. Możesz je układać na wierzchu ciasta, ale możesz je także wmieszać do niego. Zrób to wtedy, gdy wszystkie składniki są już połączone. Wsyp owoce i wymieszaj wszystko po raz ostatni drewnianą łyżką – nie używaj do tego miksera. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, pamiętaj, by dodawać je tylko wtedy, gdy są dobrze rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody. Jeśli dodasz zamrożone, powstanie zakalec.