Chleb gryczany można zrobić na dwa sposoby – z kaszy gryczanej niepalonej lub z mąki gryczanej. Zarówno jeden, jak i drugi dadzą satysfakcjonujący efekt – pyszny i zdrowy wypiek, zamiennik tradycyjnego chleba. Chleb gryczany to doskonały zamiennik chleba razowego, dla tych, którzy za tym drugim nie przepadają, a chcą jeść zdrowo. Domowe pieczenie chleba to także duża oszczędność pieniędzy i ogromna satysfakcja!
Chleb z kaszy gryczanej
Składniki:
- 0,5 kg niepalonej kaszy gryczanej (5 woreczków)
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
Lista składników na chleb z kaszy gryczanej jest bardzo krótka. Dłuższy natomiast jest proces przygotowania takiego chleba – to nawet ponad 2 dni! Na szczęście zdecydowanie większa część tego czasu potrzebna jest do odstawienia kaszy, a nie do żmudnej pracy! Przygotowania chleba gryczanego zacznij najlepiej wieczorem.
Jak zrobić chleb gryczany?
Niepaloną kaszę gryczaną przepłucz zimną wodą na bardzo gęstym sitku (jeśli używasz tej w woreczkach, rozetnij je i wysyp zawartość). Następnie przesyp do miski i zalej 3 szklankami wody. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Rano zamieszaj kaszę drewnianą łyżką i ponownie przykryj. Odstaw kaszę przynajmniej do wieczora. W tym czasie możesz kilka razy ją wymieszać. W tym czasie wytworzy się piana i woda zgęstnieje, a po większej liczbie godzin kasza zacznie delikatnie kiełkować. Nie martw się, to nic niepokojącego!
Po 12-24 godzinach odlej część wody i zblenduj kaszę na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – a powinna przypominać gęstą śmietanę – dolej odpowiednią ilość zachowanej wody. Dopraw solą i wylej do natłuszczonej keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia skropionym odrobiną oleju roślinnego. Następnie odstaw na 12 godzin – możesz wstawić do (zimnego!) piekarnika. Po tym czasie chlebek lekko wyrośnie.
Chleb z kaszy gryczanej piecz w temperaturze 200*C przez około 1,5 godziny. Wystudź go przed podaniem. Podawaj jak tradycyjny chleb.
Chleb z mąki gryczanej - składniki:
Jak upiec chleb gryczany? Krok po kroku:
Jak zrobić chleb gryczany z dodatkami?
Do chleba gryczanego – zarówno wersji z kaszy, jak i z mąki pasuje wiele dodatków. Wybierz ulubione zioła, suszone owoce lub nasiona. Szczególnie polecamy nasiona siemienia lnianego, suszoną śliwkę i dodatek ziół prowansalskich! Możesz wykorzystać równie dobrze nasiona chia, suszone morele, czosnek, czarnuszkę, pestki dyni, słonecznika i wiele innych! Dodaj je do gładkiej masy tuż przed wylaniem jej do keksówki i dokładnie wymieszaj. Smacznego!